Zondagmiddag is het in huize Jaspers BLT tijd. Bacon, lettuce and tomato, ofwel spek met sla en tomaat. Wij eten het meestal op toast, vandaag vullen we er broodjes mee.

BLT BROODJE

Voor 6 personen
2 eierdooiers
50 gram mosterd, niet te scherp
50 ml rode wijnazijn
200 ml zonnebloemolie
zout en peper
6 plakken bacon, niet te dun (100 gram)
200 gram kipfilet
30 ml zonnebloemolie
200 gram iceberg sla
250 gram tomaten, de lekkerste*
pitabrood (eventueel)
2 eetlepels sesamzaadjes

Aan de slag
1) Maak een mayonaise* (d’r is echt niets aan), door 2 eierdooiers met een garde, liefst elektrisch, te mengen met mosterd, azijn, zout en peper. Als je een papje zonder klonten hebt giet je er een paar druppels bij. Blijven kloppen en langzaam, druppel voor druppel, de zonnebloemolie toevoegen. Als de mayonaise dikker wordt kun je van de druppels een heel dun straaltje maken. Da’s alles, controleer nog even het zout en peper.
2) Bak in een koekenpan met antiaanbaklaag, op een zacht pitje, in een beetje zonnebloemolie de bacon uit. De bacon moet niet te donker worden, maar wel lekker krokant. Laat uitlekken op een stuk keukenrol.
3) Snijd de sla in niet te grote stukken, zodat het lekker en makkelijk in je mond past zonder dat je hele gezicht onder komt te zitten (officieel moet je sla met je handen uit elkaar trekken, vind ik zelf een beetje lastig met icebergsla), en vergeet niet het hart van de krop weg te gooien.
4) Snijd grote tomaten in 8 tot 10 partjes, of kleine doormidden, waarbij je het hart, waar het kroontje aan vast zit, weggooit (niet nodig bij kleintjes).
5) Breng de kipfilet in ruim water met wat peperkorrels en een ui aan de kook. Zet het vuur uit, maar laat de kip nog een half uur in het water staan. Snijd vervolgens de kip in blokjes.

Aan tafel
6) Meng de mayonaise goed met de kip, sla en tomaten.
7) Snijd de warme pitabroodjes open, schuif een plak spek in het broodje, zoals je een brief in een envelop schuift, en vul het broodje verder met sla en tomaatjes. Bestrooi met wat sesamzaadjes.

*Als je de mayo te dik vindt kun je haar verdunnen met een beetje water, dan blijft ze trouwens ook langer goed.
*Als je mayo schift (kleine prutjes en een hoop olie) begin je gewoon opnieuw met één eidooier, waar je eerst druppel voor druppel de geschifte prut mee mengt (goed kloppen) en daarna, nog steeds druppel voor druppel de rest van de olie mee mengt.
*De lekkerste tomaten zouden pommedori’s, roma’s of kerstomaatjes kunnen zijn.

VLAFLIPS
In onze originele vlaflip thuis zitten vruchtjes, limonadesiroop, yoghurt en vanillevla, maar je kunt het natuurlijk nog veel gekker maken en hem helemaal in laagjes opbouwen. Maar let op, veel snoep maakt de vlaflip niet altijd veel lekkerder.

vanillevla bananen
yoghurt smarties
limonadesiroop marshmallows
vruchtenjam chocolade
slagroom gesuikerde nootjes
aardbeien geschaafde amandelen
frambozen in suiker gebakken pijnboompitjes
blauwe bessen chocoladekoekjes
kiwi rozijnen
passievrucht gebakken appel
ananas partjes sinaasappel

Zelf vla maken? Breng onder voortdurend koken 750 ml melk met 1 doorgesneden en uitgeschraapt vanillestokje aan de kook en verwijder na 5 minuten het vanillestokje. Verwarm in een andere pan al roerende zachtjes 8 eierdooiers met 250 gram basterdsuiker. Voeg als de dooiers dikker worden en een beetje gaan glimmen, beetje bij beetje de warme melk toe. Blijf goed roeren tot het dikker wordt en zorg dat de vla niet gaat koken. Bedek de vla met plasticfolie (tegen vellen) en laat afkoelen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.