Idioot verhaal weer… Mijn vriend Ar gaat voor me koken, weet dat ik van slakken houdt, zoekt uit waar je die haalt, komt uit bij Slow Escargots in de Bommelerwaard en belt of ik mee ga… Tot zover niks geks, toch? Bij het dijkhuis in Nieuwaal staat kweker Lennard ons al op te wachten en na een lesje slakken

en een bezoek aan zijn koelcel, waar de beestje in een geforceerde winterslaap liggen is het inladen en aftikken…

Niks daarvan, want waar wonen de slakken nu eigenlijk, en zijn het wijngaard of…, en zo hebben we 1001 vragen. Lennard neemt ons mee naar de andere kant van Nieuwaal en heeft daar in een licht vervallen (hoe slechter hoe beter aldus de kweker) kas 1700 vierkante meter slakkenfarm. Er is onlangs geoogst dus het is er vrij leeg, de ondermaatse mochten blijven, zijn nu in slaap maar springen in het voorjaar weer op elkaar, leggen 2 weken later eitjes en daar worden weer 2 weken later slakjes uit geboren.

Ondertussen plant de kweker allemaal lekker eten in hun hok zodat hij hoopt dat ze goed eten en groeien. 8 jaar geleden begonnen met 140 meter is het nu best een slakkentuin en kan Lennard er ondertussen prima van leven.

Nog meer te vertellen? Ja ontzettend veel maar ga er maar een keer naar toe, superleuk! Lennart verkoopt zijn slakken vers (gros gris en petit gris), ontschaald en voorgekookt vacuum, met zijn 18-en (gros) of 36-en (petit) voorgekookt in groentebouillon van de Kleine Soepfabriek, èn per 12 in een eigen kruidenboter, dus helemaal kant en klaar. De chef (mijn vriend) neemt alles mee en gaat een dag later aan de slag. Hieronder de methode en meteen het resultaat.

1) verse 7 minuten in kokend water, afgegoten, uit het huis gehaald met behoud van hart en lever (want die hebben ze ook), 3 uur vacuum gegaard op 84ºC, in het retro bakje in de oven met eigengemaakte kruidenboter.

2) verse 7 minuten in kokend water, afgegoten, uit het huis gehaald zonder hart en lever, 3 uur vacuum gegaard op 84ºC, in het retro bakje in de oven met eigengemaakte kruidenboter.

3) gros gris voorgekookt in groentebouillon, in het retro bakje in de oven met eigengemaakte kruidenboter.

4) kant en klare van Slow Escargots.

Ik kom meteen tot de bottom line, ondanks de heerlijke kruidenboter van mijn vriend zijn de kant en klare slakken van Slow Escargots by far de beste. 1) is met hart en lever behoorlijk gronderig, 2) eigenlijk ook, maar 1 & 2 zijn ook nog best hard, 3) is okay, maar 4) is helemaal top.

Last but not least, alle producten van Slow Escargots zijn online te koop!

https://www.slowescargots.nl


Reacties

  1. Super leuk artikel en bedankt voor de complimenten. Tot snel. Salut, Lennard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.