Van de ene gepassioneerde slager naar de volgende is een rit van ruim een half uur. We rijden van Oene via de pont bij  Olst naar Zwolle en door naar Dalfsen. Hier zit de koning van het zolderspek, waar ik sinds een ontbijt bij de Librije aan verslaafd ben. Niet normaal, ik ben er een paar jaar geleden speciaal voor naar Balkbrug gereden.

Ondertussen zitten vader John en zoon JB niet meer in Balkbrug, werd te klein, en hebben ze een prachtige winkel in Dalfsen met ook weer daarachter een mega-werkplaats waar het allemaal gebeurt. Vader John, een ziener, zei zijn zoon JB toen die aangaf in zijn voetsporen te willen treden:” da’s prima maar je moet je dan wel specialiseren”, en dat hebben ze gedaan. Worsten, van knaks tot salami’s, hammen in varkensblazen, spek van het Mangalica varken, het komt hier allemaal langs, maar het mooiste product vind ik nog altijd het zolderspek.

Zorgvuldig geselecteerde stukken buik worden 5 tot 6 maanden weggelegd in een dikke laag zout met specerijen, waarna ze 4 tot 6 weken worden gerookt boven beuken- en eikenhout aangevuld met kruiden. Een waanzinnig arbeidsintensief en vooral lang proces maar dan heb je ook wat. Ga het proeven maar eet niet teveel (lastig met zo’n verslaving). Wil je niet helemaal naar Dalfsen, wat jammer is, dan kun je het ook kopen bij mijn oude buurman Albert Koopman, Loekie in Blaricum (Dorpsstraat 11a, zo-ma gesloten)

Slagerij van Broekhuizen | Prinsenstraat 33 | Dalfsen

zondag en ma-ochtend gesloten


Reacties

  1. Door Rogier

    Erg leuk die verslagen van adresjes met goede spullen:-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.