Toen ik een paar jaar geleden eens bij de Scheepskameel was was ik blij verrast. Niet alleen door goed en smaakvol eten, zeker niet door de uitsluitend Duitse wijnkaart (leuk maar ingewikkeld, kwestie van kennis, of eigenlijk het ontbreken daarvan) maar vooral door de combinatie van lekker, locatie en service. Gek genoeg ligt het kennelijk uit de route en ben ik daarna niet meer geweest. Ik ga wel een paar keer per jaar naar Rijsel (zelfde eigenaars), Bak (ook zo’n feest) en zo heb ik nog wat favorieten, maar het Marineterrein laat ik links liggen. Stom!

2 weken geleden revisited, met vrouw en dochter, na een ware zoektocht door het gebied (bezoek hun site voor instructies) en een aantal hoge hekken. Uiteindelijk over een voetgangersbrug in de druipende regen naar binnen en zoals wel vaker in favorieten de directe warme deken. Gastheer (èn een van de eigenaars) Pieter neemt de jassen aan en we worden naar de (te) kleine tafel gebracht. het mag de pret niet drukken want het is meteen de enige dissonant.

Er komt een heerlijk stukje worst met zuur

en wat alikruiken en we starten het menu van rauw|groenten|vis/vlees|kazen|desserts (dat zijn de keuze-rubrieken) met een prima rundertartaar met selderij-pickle, boekweit en mierikswortelmayo.

De na veel moeite door de onvermoeibare sommelier uitgezochte Weißburgunder Rosenkranz van Theo Minges (D, 2015) doet het er super bij en we hebben het fijn, net zoals met de prei met kerrie en zuringsaus met oester.

Er komt als extra een stukje lekkere Weißwurst, waarna we met zijn 3-en de Simmenthaler ribeye delen, die we zojuist professioneel hebben zien vlammen boven het vuur, waarna doorgaren in de oven. Top.

Stukje kaas van Kef na (hoe kunnen ze het doen voor € 3,70 per stukje, want als er nu iets duur is is het kaas), waarna de maître nog wat madeleines met sabayonroom op tafel zet.

Resumerend; het eten is goed. Gewoon lekker en smaakvol zonder liflafjes en zogenaamde hoogstandjes. De plek is fijn, de wijnen zijn goed als je je laat adviseren (ik kom een eind in Frankrijk, Spanje en Nieuwe Wereld maar weet echt niets van onze oosterburen) en er heerst een ongelooflijke “schwung”. De bediening is top (die zorgen voor de schwung), werkelijk waar, en dat vooral maakt de Scheepskameel tot een nieuwe favoriet. “Eten zoals eten hoort te smaken”.

 

De Scheepskameel | Kattenburgerstraat 7, gebouw 24 | Amsterdam | bel 020 337 96 80 | www.sscheepskameel.nl | bezoek beslistde site voor de route


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.