Natuurlijk ga ik direct met Theor mee als hij After Lockdown voorstelt naar Sagardi te gaan. Het is even onderhandelen om buiten te mogen zitten, iets met heel veel bediening en binnen kunnen ze je de echte experience geven, maar de mussen vallen bijna van het dak en we willen lekker buiten zitten, wat mag. “Wil je frisse, jonge Txakolina, of de wat oudere, iets stevigere” De laatste natuurlijk, ben dol op ouder en wat steviger, en die valt niet tegen, wat zeg ik, die is heerlijk!

Heerlijk is ook de gilda, een pintxo met groene pepertjes, olijven en ansjovis, een dish waar Theor het afgelopen half jaar regelmatig van heeft gedroomd. De ernaast geleverde Rubia Gallega gerijpte runderham is ook niet normaal lekker en wordt volgens de maître in België 600 meter onder de grond gerijpt (ik vermoed in een oude mijnschacht), ohhh en dan die pan tostada met ansjovis….

Ondertussen trekt, net als de vorige keer, het Amsterdamse leven aan ons voorbij, het toerisme komt weer iets op gang, klusbusjes rijden af en aan, je moet niet met je rug naar de straat zitten zoals mijn tafelgenoot want aan mij heb je niets meer, ik kijk mijn ogen uit..

Er komt geschroeide makreel met een lauwwarme olijfolie-vinaigrette, waarom zouden we nog naar Spanje gaan, en daarna de bekende chuleton gegrild met behulp van een kilo zout waarvan ik hieronder de methode even uitleg, het is een wild feest, zeker met de geconfijte paprika’tjes.

We nemen nog een glaasje Belondrade, kan prima met dat vlees, en ik steek na afloop een lekkere sigaar in de brand; Amsterdam aan de Middellandse zee!!

Sagardi | Spuistraat 304 | Amsterdam | bel 010 200 4317

dagelijks geopend voor lunch en diner

Recept Afdrukken
Chuleton Sagardi
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Laat de chuletons een half uur op keukentemperatuur komen.
  2. Stook de bbq naar de juiste temperatuur/hoogte (heet|250ºC|3) maar zorg dat je ook een iets minder hete zone hebt.
  3. Schroei het vlees 3 minuten dicht (pas op de vlammen), draai om en bedek het net gegrilde deel volledig met een dikke laag zout (het ziet dus echt wit).
  4. Draai na 3 minuten om en bedek het net dichtgeschroeide deel wederom met een dikke laag (nieuw) zout.
  5. Draai na 3 minuten weer om en gaar boven het minder hete deel door naar de gewenste cuisson (met echte Rubia Gallega vind ik 45ºC genoeg).
  6. Laat 15 minuten rusten en ik denk dat nazouten niet echt nodig is…
Notities

Rubia Gallega is een Spaans ras roodbonte koeien. Ik vind rijping, het zgn. "agen" (dry of wet) mooi maar je moet het niet te gek maken, 25 dagen is bij mij de max. Oh ja, een chuleton is een karbonade in het Spaans, met been, dus een ribstuk (prime rib) of côte de boeuf.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.