Het Japanse bbq’en is toch echt heel anders dan in andere landen. Het grillen gebeurt vaak op de robata-grill, een rechthoekige grill van steen, met 2 vuurzones. De Japanse houtskool is prachtig, keihard en duur maar wel meerdere malen te gebruiken (gewoon onderdompelen in water en laten drogen). De Japanners gebruiken vaak een plantenspuit met water om hun vuur te controleren (lees: iets te temperen).

Deze vissen, mits supervers en van onberispelijke kwaliteit, zijn natuurlijk al superlekker, maar de ponzu tilt het geheel naar en hoger podium. Receptje uit de BBQ Atlas.

Recept Afdrukken
Kleine vissies op een stokkie
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Japans
Prep Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Japans
Prep Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Maak de vissen goed droog en bestrooi van binnen en van buiten ruim met zout. Laat een uur buiten de koeling rusten zodat de vissen wat indrogen en de smaak steviger wordt.
  2. Maak een goed vuur van stevig hout zoals eiken, beuken of esdoorn.
  3. Spoel het zout onder de kraan van de vissen af en droog ze goed af met keukenpapier.
  4. Steek een stevige en puntige spies door de bek van de vis en prik ‘m door de hele vis zodat die er bij de staart weer uitkomt.
  5. Smeer de vissen en je grilrooster in met olie en gril de vissen rondom krokant. Zorg dat ze niet verbranden, een klein randje mag, want vooral het krokante vel is een delicatesse. Serveer met ponzu.
Recept Afdrukken
Ponzu
Maaltijd sauzen
Keuken Japans
Porties
Ingrediënten
Maaltijd sauzen
Keuken Japans
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Breng sake en mirin aan de kook, laat een minuut koken zodat de alcohol uit de sake verdampt en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Meng de licht ingekookte sake/mirin met sojasaus, water, rijstazijn, citroensap*, kombu en katsuobushi en zet minimaal een nacht koud weg.
  3. Passeer de ponzu door een fijne zeef, of nog mooier door een stuk kaasdoek en druk de kombu en katsuoboshi licht uit.
Notities

Je kunt de ponzu 2 weken bewaren. * Alle citrus is lekker, citroen, sinaasappel, grapefruit, yuzu, maar zorg dat minimaal de helft citroensap is. * Bij uitzondering gebruik ik een cupmaat, niet veel mensen hebben een grammenweegschaal die vanaf 0,1 gram weegt,


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.