De laatste keer dat ik in Oriental was was rond kerst 2017, best lang geleden. Nu ik de social media voor Ron doe kwam ik er na 2 dagen achter dat ik behalve foto’s geen idee heb wat daar gebeurt. Zo vroeg ik Niels (hospitality manager) om een rondleiding en die kreeg ik, niet alleen door het pand en de keuken maar vooral door de menukaart.

Eerst even het verschil tussen het oude Oriental en het Oriental Downtown nu. Heel simpel, de Indonesia bovenop Hudson Bay was zo’n succes dat Ron, na het sluiten van het Rokin, zowel de Indonesische keuken als het entertainment voor Amsterdam wilde behouden. Bij Oriental Downtown dus nu behalve alle Chinese gerechtjes ook Indonenische gerechtjes, uitgebreide saté’s èn de rijsttafel van chef Agus zoals ook in Ouderkerk en Laren.

We starten met wat spicy kipvleugels, tempura van oester met zoute komkommer, en pani puri met tartaar van de snackkaart.

Het dim sum assortiment wat je in 1 mandje kunt bestellen bestaat uit een har kau (de bekende dim sum met garnaal in rijstdeeg in de vorm van een schelp), een wagyu siu mai (wagyu en merg), een shan bei siu mai (coquille en shiitake) en een jiu siu mai (kip met waterkastanje en garnalen). Alles in-huis gemaakt en superlekker.

Lekker is ook de niu rou bao, een gestoomd en daarna even gebakken broodje met 10-spices rundvlees en lever maar de show wordt vooralsnog gestolen door de gefrituurde stukjes oesterzwam die verstopt zijn tussen tientallen gefrtuurde chili’s. Deze laatste eet je natuurlijk niet op maar geven zoveel smaak en geur af zonder dat de bek in brand staat. Bizar lekker!

De carpaccio van wagyu met met crème van oester en haringkuit daarna is zo subtiel dat je die eigenlijk voor de oesterzwam moet eten maar dat vergeet je snel tijdens en na de zeebaars met zwarte azijn en gember, weer zo’n smaakbom, de tweede, tjezus wat lekker.

Hierbij de bimi met misoboter en aan tafel geschaafde katsuobushi (gedroogde bonito), waarna ook nog de gestoomde sliptong met gember en bosui (de filets van de onderkant van de tong zijn tot farce gemalen die ligt tussen de andere filets). Ik kan wel rollen, ik zeg het eerlijk, maar mag natuurlijk niet weg voordat ik de fameuze Pekingeend heb geproefd. Met pannenkoekjes èn gestoomde buns, het kan er nog bij…, maar de bijbehorende salade van het eendenvlees met gefrituurde rijstnoedels laat ik na een prima proef-hapje voor wat ‘ie is.

Er komt nog een mini-waterijsje (lychee) in de vorm van een krijger uit het terra-cotta leger. Ik ben weer helemaal bij, snap wat daar gebeurt en het duurt geen 3 jaar voordat ik weer terug ben.

Gastrobar Oriental Downtown | Kerkstraat 23 | Amsterdam | bel 020 223 5352


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.