Re-post van een bericht uit 2022 (8-2 om precies te zijn) met een receptje van risotto, want rijst staat deze week centraal in de Voorraadkast

We zijn een weekje in de Morvan (F) waarover later vast nog meer, al is het maar over de Fondue Bourguignonne (vleesfondue) bij De la Queue de Lac  aan het Lac de Settons, gisterenmiddag. Na de lunch rijden we een rondje om het prachtige meer en doen we boodschappen in Saulieu. Na de vlees-avalanche bij Au Queue besluiten we tot een vegetarisch avondmaal en doen boodschappen voor risotto.

Onze herbergier Jurriaan, we zitten een week in het prachtige Maison Bellevue, heeft kennis aan (kookboeken)-schrijfster Eva Posthuma de Boer en laat die nu een huis 3 minuten van ons vandaan hebben waar ze de afgelopen weken werkte aan een nieuw boek. Eva wil wat met me bespreken, en ik eigenlijk ook met haar (ook daarover later vast nog wel eens meer) dus een borrelafspraak is snel gemaakt. Een borrel bij Bellevue heeft een vast aanvangsmoment, bij ons is dat 17:45 als Eva met vriendin en fotograaf Reinette binnenkomt met bier, wijn en eigengemaakte zuurkool-koekjes. Gezelligheid kent geen tijd dus als de waard naar zijn eigen huis vertrekt en de verwarming echt niet warmer wil worden verhuizen we naar Marrakech, onze meer dan knusse èn houtgestookte onderkomen voor de week. Onze honden laten zich knuffelen, het bier en de wijn blijft vloeien maar we krijgen ook honger. Maandagavond in de Morvan is geen plek om Rijsel te bellen of Ron een box te laten bezorgen, laat staan de hummus van Neni op een scooter te laten aanrijden, het lijkt Bussum wel…

Sharing is caring, and we care, dus gebruik ik niet de helft maar alle risottorijst, chef ik meer bouillon, wordt het hele potje gedrogde morilles in water geweekt en chop ik niet 2 maar 5 sjalotten.

Aan de slag! Klik hier voor de basis-risotto. Neem een flinke hand gedroogde morilles en week die in warm water, al dan niet met een scheut cognac. Fruit vervolgens 1,5 sjalot in wat olie zacht en voeg 6-8 champignons (in stukjes gesneden) toe. Bak rondom aan. Knijp het water uit de morilles, snijd ze in stukken, meng met de champignons, roer en paar keer om en blus af met een flinke scheut witte wijn. Laat de paddenstoelen inkoken tot droog en meng met de gare risotto. Breng op smaak met gezouten boter, Parmezaanse kaas en eventueel wat zout. Binnen de improvisatie kon ik er nog een groene sla (eikenblad) met vinaigrette van mosterd, balsamico, sushiazijn en zonnebloemolie naast zetten. Topavond!!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.