Chef Joris Bijdendijk (Rijks) heeft wederom de handen ineen geslagen met een andere chef, deze keer met Josan Alija van Nerua* in het Guggenheim museum in Bilbao. Ik ben er twee keer geweest op doorreis naar San Sebastioan, en ondanks het misschien wat spartaanse interieur was het beide keren een feest. Een week of wat geleden dus in Rijks, en ik moet zeggen het was wederom een feest.

We drinken een gin tonic aan de bar (alleen Nederlandse gin) en gaan aan tafel. De snacking (een woord wat je alleen in Spanje tegenkomt) bestaat uit bokworst (R) dus worst van geitenbokjes van Brandt & Levie samen met Joris (zie boven), bloedworst en heerlijke beignets van rode boon (N), nashi peer met pistache (R), bloody mary kogels (N), en waanzinnige spitskool pakketjes met blaarkop-kaas en kaviaar (R). Je snapt dat de (R) en (N) staan voor de beide restaurants…

Het diner start met Hollandse scheermessen met oestercrème en vermouthvinaigrette (R) waarna garnalen consommé met nata de coco en curry (N)

Houtskool prei met boeren Goudse oplegkaas, herfsttruffel en cantharellen (R) en oester met gekarameliseerde ui en “zwarte” saus (N), een typisch Nerua-gerecht, simpel en sterk.

De millefeuille van rode biet met tomasu 24 maanden en beurre blanc (R) is geweldig, misschien wel het gerecht van de avond,

wat ik niet vind van de lamstong met crème van geroosterde bloemkool Jerez (N), maar dat komt misschien vooral door die kwak licht melige puree onder de lamstong, want de smaken zijn wel super.

De vijg met serehsorbet en blauwe kaas (R), voor mij een andere kaas, is super in zijn eenvoud,

maar de avocado met fenegriek-ijs, zwarte olijf en koffie (N) blaast iedereen van tafel, een goede 2de plaats na de biet (ja en toch ook wel het spitskool pakketje).

De yucca-taart met bananen-ijs (N) is een beetje een rare, maar ik ben niet echt dol op banaan, de friandises (R) zijn top, en dan vooral de gesuikerde cranberries waarvan ik later vermoed dat ze ter decoratie op de schaal liggen…

Topavond bij Rijks, houd ze in de gaten want dit doen ze een paar keer per jaar (met gastchefs).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.