Hij was er weer even, m’n vriend Ricardo uit Wales. Voor wie vandaag voor het eerst leest, Ricardo (van Ede) is m’n oude chefkok uit Juffrouw Jannie, die na een wilde culinaire carrière in Nederland 9 jaar geleden naar Engeland is vertrokken. Hij kookt daar de sterren van de hemel, is meester in simpelheid en kent de truc om de beste ingrediënten het werk te laten doen. Smaak en finesse uit kwaliteit in plaats van uit machines die schuimen, moussen, vriezen of ontploffen! Ik had al wat voorwerk qua inkoop gedaan dus hoefden we alleen nog langs de Lindenhoff in Baambrugge (website in de kantlijn) om vlees en kaas te halen (en de allerlekkerste boter van de wereld). Door naar Bussum, waar we de hele middag keuvelend en een beetje kokkerellend hebben doorgebracht. Ruim op tijd klaar en alvast een beetje indrinken met een glaasje Condrieu, Les Cassines, van Jaboulet (F, 2003). Gasten vanavond zijn Michiel en Saskia Deenik van Visaaandeschelde, en mijn trouwe kameraad Harold Hamersma en zijn lieve Karin. Iedereen keurig op tijd en we starten meteen met de Mumm de Cramant, één van mijn favoriete champagnes (F, NV), die vrij goed valt. Michiel heeft wat proefflessen Toques et Clochers van Gilles meegenomen, o.a. de crémant de Limoux en de Blanquette de Limoux (F, 1998). Ondanks de Mumm, of mischien wel dankzij, gaat de crémant niet op maar bevalt de blanquette een stuk beter. Het is zulk lekker weer dat we besluiten de gekoelde Billecart Salmon blancs de blanc (F, NV) toch maar te openen (en te legen) waarna we aanschuiven aan Ricardo’s ultieme terrine de foie gras. Trouwe lezer als hij is had hij laatst m’n verhaaltje over Jean Georges Vongerichten gelezen, die in New York in Jean Georges (***) een terrine maakt zonder 1% vetverlies. Hij is gaan experimenteren en het is geweldig. Ik vertel een andere keer hoe, anders dwalen we af.
Bij de terrine een glaasje Meursault Clos de la Barre van Comte Lafon (F, 2000), ook niet verkeerd, die we lieten opvolgen door een glaasje Meursault-Charmes, zelfde jaar, zelfde Comte! Hierbij een waanzinnige vissoep met veel groentes, kruiden, saffraan en kabeljauw. Eenvoudig maar zo lekker.
Als hoofdgerecht had Ricardo een pot au feu gemaakt, met kip en staartstuk van boer Ben (Lindenhoff dus), maar ook kalfs- en lamsschenkels en een kalfstong. Hierbij gekookte nieuwe kriel in de schil, ravigottesaus en hollandse kropsla met gekookte eieren en een klassieke vinaigrette. De gek had zelf nog een double magnum Volnay van Hospices de Beaune meegenomen, cuvée Général Muteau (F, 2003) die, ik zou bijna zeggen gelukkig, niet helemaal is opgegaan. Het was echt ouderwets Ricardo-eten, zo puur, zo lekker!! Door met wat kazen van Ben weer, met de eerder genoemde super-boter en het Ierse sodabrood uit Smart Cooking 2, en geëindigd met nemesis van chocolade, een soort chocoladetaart zonder bloem, maar met eieren en boter. Heel licht hapje! Ik had nog een flesje Passavant (F, 1995) liggen, soort vin liquereux uit de Bordeaux, die het hier prima bij deed.
Bottom line, een super avond, mooie mensen, lekker eten, prachtige wijnen, en m’n vriend Ricardo kokkerelend er tussendoor.
Had ik verteld dat we samen een boek gaan maken?? Volgend voorjaar verkrijgbaar.


Reacties

  1. Door Rico

    Het boek van mijn buurman mag natuurlijk niet in mijn kookboekenkast ontbreken… 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.