Ik probeer 1 keer per maand met een van mijn oudste vrienden te lunchen wat meestal wel lukt. Door de corona is de boel wat in de soep gelopen maar dat hebben we laatst al ingehaald bij Simply Fish en afgelopen week bij As.

We komen graag bij As. Er hangt een fijne sfeer, binnen een soort serene rust in de ronde voormalige kerk, en buiten een soort Frans terras met op de achtergrond het Nicolaaslyceum en de Zuidas (wanneer zullen daar geen kranen meer staan..?). Ruwe houten tafels en de ideale terras- en keukenstoel (van Fermob, ik voer al jaren strijd). Wat bijzonder is is dat de keuken in de tuin staat, in de zomer open en in de winter met zeil afgehangen. De keuken wordt gedomineerd door een mega steenoven waar het meest  verrukkulluke brood in wordt gebakken (dat overigens ook gewoon los “à l’emporter” te koop is).Op de passe liggen verse varkenspootjes, maar nog rauwe dus waarschijnlijk vanavond of morgen op het menu want de kaart wisselt hier dagelijks.

Er is een menu met meerdere gangen mogelijk. Je kunt de boel zo inrichten zoals je zelf wilt, en er is een fijne wijnkaart die door corona wat minder uitgebreid is dan normaal. De gebodene waar hier, de gerechten zeg maar, blinken uit in simplesse, wat alleen aan grote chefs is voorbehouden, want hoe simpeler het gerecht hoe moeilijker het is om er wat van te maken. De kwaliteit van de ingrediënten dient perfect te zijn, evenals de cuisson, en verder is het een kwestie van balans en presentatie. Dat beheersen ze bij As!

We starten met een glas rosé van de pinot noir druif, een Menetou_Salon van Domaine Jean Teiller (F, 2019) en er komt wat van dat heerlijke brood met aangezuurde bovenroom (dit is de room waar de karnemelk nog niet is uitgekarnd). Voorgerecht is een salade van boontjes, met spekbokking (warmgerookte haring), met komkommervinaigrette en bloemen uit eigen tuin, de simpelheid en de balans maakt het gerecht.

Tussengerecht vandaag is de wat mij betreft ultieme carbonara, ik ken geen Italiaan in de hoofdstad die een betere maakt.

We stappen over op een Brouilly van Alex Foillard (F, 2017) bij het licht gepekelde en gerookte staartstuk met gele biet en het Wonder van Scheemda (een verloren maar geadopteerd doperwtje).

We nemen wat Hollandse kazen met weer dat lekkere brood, terwijl tout Amsterdam-Zuid hun pakjes vis komen afhalen (tijdens Corona is patron Sander Overeinder met wat vissersmannen een visafhaalservice begonnen die nog steeds doorloopt).

Heerlijk allemaal, ik ga volgende week weer!

As | P. Irenestraat 19 | Amsterdam | bel 020 644 0100

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.