Na mijn 7 volle jaren in de Utrechtsestraat als traiteur (1983-1990) heb ik de deuren tijdelijk dichtgegooid. Een jaar, misschien wel 2, met alleen maar catering en events en niet meer die dagelijkse druk van moeten leveren, heerlijk! Toen de druk in mijn leven weer werd opgevoerd door mijn eerste restaurant, Juffrouw Jannie, kon er ook wel weer een winkeltje bij, dat pand stond immers nog leeg. Quiche & Co werd geboren en na een kleine verbouwing rolde mid ’91 de eerste quiches de straat uit (en snel daarna weer meatloaf, kip-mosterd en chocolademousse).

Oude tijden herleven, ik doe een klus voor een grote Hollandse kaasboer en met hun nieuwe kaas heb ik vandaag 2 quiches gemaakt. Hierbij de originele “Lorraine”, maar ik heb ook een vega-variant gemaakt met 300 gram in wat boter gestoofde prei in plaats van het spek.

Oh, en voordat iedereen erover valt, ik gebruik gewoon bladerdeeg, omdat je dat makkelijk kunt kopen en in de freezer kunt bewaren. Zelf deeg maken? Be my guest!!

Recept Afdrukken
Quiche Lorraine 200 g bladerdeeg 30 g bloem zonnebloemolie 300 g gedroogde bonen, of rijst 200 g spekdobbelsteentjes (probeer spek met weinig zout te vinden) 250 g geraspte kaas 250 g room 3 eieren 1. Rol bladerdeeg uit met een deegroller en wat bloem en bekleed een met zonnebloemolie ingevette springvorm ø 22 cm. Laat de randen 2 cm oplopen en plak eventuele overlap-stukken deeg vast met behulp van een kwastje water. Prik met een vork gaatjes in de bodem. 2. Bedek de bodem met bakpapier en vul de vorm met gedroogde bonen of rijst (dit kun je daarna nog maanden hergebruiken, maar alleen voor dit doel). Bak de bodem 20 minuten “blind” (dit wil zeggen zonder vulling maar met bonen/rijst zodat het deeg niet opbolt) in een op 185ºC voorverwarmde oven. Laat de bodem afkoelen en verwijder bonen/rijst en bakpapier. 3. Bak spekdobbelsteentjes zacht uit, laat uitlekken en iets afkoelen. 4. Meng room en eieren tot een liaison 5. Bedek de bodem van de quiche met stukjes spek en geraspte kaas, vul op met de liaison (het room-ei mengsel) en bak de quiche 25 minuten in een op 185ºC voorverwarmde oven. 6. Laat iets afkoelen en serveer direct met een groene salade.
Porties
Porties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.