Voor wie het nog niet duidelijk was, ik zit in de Savoie. Waar doet niet terzake, jullie vinden er hier toch niets aan. Als liefhebber van streekgerechten doen ze me hier bijna geen groter plezier dan met een potée Savoyarde. In bouillon gestoofde kool, aardappel, wortel en selderijknol, tezamen met diots (lokale saucijs) en poitrine (gepekeld buikspek). Neem geen voorgerecht, het is een heel werk. Niet voor niets staat het hier in de lokale hotels uitsluitend voor de lunch op het menu. Overigens is Amora (of een andere scherpe) mosterd hier een essentieel condiment bij. Gisterenavond hadden ze bij mijn vriend Boëb (ooit eerder van die naam gehoord, ik niet) nog een portie over van de lunch, te gek.
Vandaag voor de vuurproef gegaan met m’n genepy. Ik krijg ieder jaar van Flex (skileraar en lokale lunch-restauranthouder) een flesje eigen gestookte genepy mee naar huis, vandaag kon ik ‘m mijn stooksel laten proeven. De fles werd direct ontkurkt, andere locals werden erbij geroepen, glazen op tafel, schenken, ruiken, door de mond laten spoelen en…, brommend achterover geslagen. Een goedkeurend gemompel kwam uit de groen gesmeerde keeltjes (kwestie van vroeg oogsten hoorde ik), een “pas mal du tout” was mijn beloning. Blij ging ik na de lunch naar huis. Relatiebeheer is hier uitgevonden!

Potée Savoyarde
Leg een stuk gepelde varkensschouder en een stuk gepekeld buikspek een nacht in een emmer water. Spoel de volgende morgen goed af en dep droog. Zet het vlees net onder water, voeg een in 4-en gesneden ui en 3 kruidnagels toe, en bedek met dun gesneden groene kool en wat gesneden prei. Breng rustig aan de kook en laat een uur of 2 stoven. Aardappels en eventueel knolselderij zou ik apart koken, 2 uur is wel erg lang (later op de kool leggen kan natuurlijk ook), In de Savoie worden er nog diots bij geserveerd, een lokaal saucijsje.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.