Ik ben 3 dagen in Tel Aviv op uitnodiging van een foodie die me wil laten kennismaken met de Israëlische keuken. De eerste avond heeft hij meteen een verrassing in petto, we gaan lekker 2 keer dineren :”dus echt alleen maar proeven van de gerechtjes” is nog zijn advies.

We beginnen bij Port Sa’id, op de Har Sinai Street 5 en ik leer meteen het straatleven van Tel Aviv kennen. Er is binnen plek voor 6 mensen aan de bar, wat meteen ook de keuken is, en verder zit iedereen buiten en dat terras puilt uit. Na een prima GT aan de bar is er een tafeltje buiten en besteld mijn nieuwe vriend Yaron (vriend van de foodie en de komende dagen onze steun & toeverlaat) maar even de hele kaart, wat hij me by the way niet verteld…

Het ene na het andere geweldige bordje wordt aangedragen door de meer dan professionele bediening (snel, aardig en zéér op de hoogte) en dat “echt alleen maar proeven” mislukt volledig. Ik kan geen genoeg krijgen van de spicy platter, de freekeh, de Jericho beans, de sweet potato, en de GT’s glijden erin als limo

We eten; freekeh; geroosterde groene tarwe met kruiden en yoghurt, plate of greens met komkommer en groene kruiden, bread salad; geroosterde stukken brood met rode ui, bosui, tomaat en peterselie, eggplant; 2 aubergines zonder vel met zaad van groene tomaat, groene Spaanse peper en tahini, Jericho green beans; sperziebonen met knoflook, citroen en olijfolie,

Sweet potato; met crème fraiçhe en zeezout, roasted Arab cabbage, kool in gesmolten boter gegaard, met stevige bouillon van wortels en crème fraiçhe, mesabaha of lima beans; soort humus van limabeans, met hart van tomaat, Spaanse peper en rode ui, roast beef carpaccio; spreekt voor zich, met zaad van tomaten, groene peper en olijfolie,

minute steak met tartaar van tomaat, pepersaus en tahini, butcher’s cut; 7 uur gegaard runs met tahini en een knolletje, chicken liver; gegrilde aardappel met gebakken kippenlever, tahini en bosui, beet carpaccio; rauwe biet in olijfolie met crème fraiçhe, okra; met tomaat, groene peper en gekookt ei, spicy platter; een volle bak yoghurt met 4 bereidingen van peper.

Hardcore proeven, waarna een half uur pauze voordat we naar de volgende gaan… Wereldzaak!

Port Sa’id | Har Sinai St 5 | Tel Aviv-Yafo | Israël | bel +972 3-620-7436


Reacties

  1. Door Gonny Eggers

    Leuk! Ik zal eens kijken of het ergens in de buurt is van waar wij zijn en will let you know. Great report!

  2. geweldige tent, maar ook daar vlak naast, santa katerina,
    en eigenlijk allee andere tenten die week, topolopompo, machneyuda en de markt daarachter in Jerusalem, als je onder Port Sa’id doorklikt naar “volgende” kom je overal langs, enjoy!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.