Ik was de avond voor de verkiezing van The Donald tot 45-ste president van de USA in Pok Pok met Bart Jan die zich zo verslikte in een hete peper (de schat dacht dat het paprika was) dat hij bijna stierf, maar heb toen wel lekker gegeten. Pok Pok ligt nèt over de Brooklyn Bridge in Brooklyn en ziet eruit als een soort Thaise cantina.

Ze hadden in 2014 en 15 een Michelinster, executive chef is Andy Ricker (James Beard Foundations best chef of Northwest 2011), en hebben hun homebase in Portland, Oregon. Ze maken een drankje, Som, gemaakt van rietsuiker en natuurlijke azijnen, in de smaken appel, Thaise basilicum en gember, maar ook soda’s in deze smaken en zelfs houtskool. Thuis heb ik een mooi boek van ze, vertaald in het Nederlands!

Goed, Pok Pok revisited, met de vrouw en haar kleine nichtje, die 10 jaar in China heeft gewoond! We starten met Ike’s Vietnamese fish sauce wings, gemarineerd in vissaus en suiker, gefrituurd en daarna door gekaramelizeerde vissaus met knoflook gehaald

Hierna de Papaya pok pok, salade van dungesneden groene papaya met tomaat en kousenband. In de dressing Thai chili, limoensap, tamarinde, vissaus, knoflook en palmsuiker en in het garnituur witte kool, gedroogde garnaal en pinda’s

De neaua naam tok, spicy salade van bavette met vissaus, limoen en chilipoederdressing, sjalot, citroengras, munt, koreander en getoast rijstpoeder is zoals hij moet zijn, wat ook geldt voor de naam phrik khaa, chili-galangal dip uit Noord Thailand, met gestoomde runderschenkel en oesterzwammen.

We eten nog de da chom’s laap meuang, Chiang Mai style spicy handgesneden varkensgehakt met spices, chili, stukjes krokant vel en crispy fried knoflook, retescherp maar waanzinnig lekker, je moet dooreten…, en kaeng hang leh, zoetige curry van varkens-buik en –schouder uit Noord Thailand met gember, palmsuiker en tamarinde.

Laatste gerecht is hoi thawt, crispy gebroken crèpe met gestoomde mosselen, eieren, knoflook en taugé, met Thaise sriracha.

Het is allemaal “pretty spicy” ondanks de vraag of het wat minder kan maar wel reuze lekker. Het “Chinese” nichtje heeft het overleefd en we nemen na 2 uurtjes de Uber terug naar Manhattan.

Resumerend; iets te spicy, iets te joviaal, ze gaan ervan uit dat je de hele kaart kent en begrijpt, wel heel lekker, jammer dat er maar 1 witte en 1 rode wijn is. Pok Pok, 117 Columbia St, Brooklyn, NY 11231, +1 718-923-9322


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.