Ik krijg de zomer een beetje in de bol en dan heb ik zin in pesto. Oude tijden herleven als ik denk dat basilicum nog niet het hele jaar verkrijgbaar was, wat zeg ik, slechts een ruime maand per jaar in grote hoeveelheden werd aangeboden en ik kist na kist mijn winkeltje in de Utrechtsestraat inzeulde (1985..). Pijnboompitten kocht ik bij meneer Koedooder achter de Albert Cuyp (La Tienda), als hij ze had, en Parmezaanse kaas werd afgewisseld door Pecorino (er zijn meerdere stromingen). Na een dagje basilicum plukken had je zwarte vingers, maar wel een emmer gemalen blaadjes onder olie die een tijd bewaard kon worden. Het was een seizoensproduct in die tijd en nog nauwelijks commercieel te koop, mooie tijden…

Ik ben even gaan zoeken en geef je het officiële recept van het Consorzio del Pesto Genovese, die adviseert basilicum uit Pra en olijfolie uit Ligurië te gebruiken. Pesto betekent overigens stampen, wat aangeeft dat ze vanwege de warmteontwikkeling de staafmixer of keukenmachine varafschuwen en de vijzel adviseren (een marmeren welteverstaan, uit Carrara).

Verse pesto is volgens het Consorzio slechts een paar dagen te bewaren, onder een dun laagje olijfolie, wat ik vooral wijt aan de aanwezige kaas en pijnboompitten.

Recept Afdrukken
Pesto
Maaltijd sauzen
Keuken Italian
Porties
Ingrediënten
Maaltijd sauzen
Keuken Italian
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Maal knoflook, pijnboompitten pecorino en 50 ml olijfolie in de keukenmachine tot een puree.
  2. Voeg basilicum Parmezaanse kaas en zout toe en voeg al draaiende in een klein straaltje het restant van de olie toe.
  3. Laat een half uur staan en breng op smaak met zout.
Notities

NB het gebruik van een keukenmachine en de volgorde van ingrediënten toevoegen wijkt af van het originele recept.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.