Op terugweg van Espelt moeten we van Domingo even stoppen in Palau-Saverdera, bij zijn vrienden van Pastisseria Can Berta. We tikken op het raam, er kraakt een deur open en we gaan binnen in de kleinste bakkerij waar ik ooit geweest ben. Bloedjeheet want de oven gaat net uit, en ondanks de siësta-tijd krijgen we een korte tour.

De bakkerij bestaat sinds 1903 (dat zie je ook) en werkt volgens het principe dat ’s nachts werken een beetje van de gekke is. Deze bakker staat, net zoals zijn vader en zijn grootvader, om 6:00 op, gaat lekker aan het werk en heeft vanaf 11:00 vers brood. Wie eerder brood wil komt vanaf 8:00 maar dan is het wel afbakbrood uit de fabriek. Iedereen weet het en het werkt. De echte verkoop is dus na 11:00 en dan is de keuze reuze.

Palau-Saverdera is een klein dorp dus hij maakt van elk brood een paar stuks. Tot zover niet spannend, totdat ik op een rekje een plat brood zie.

Pan of coca de San Juan. Een plat brood bestrooid met suiker en pijnboompitten en gevuld met een soort crème patissière (banketbakkersroom). Onze vriend heeft net de prijs La Millor Coca de San Juan 2021 (beste pan San Juan) gewonnen, en we krijgen er een mee.

Niet normaal lekker, zelfs nog na 5 dagen in de koeling!

Pastisseria Can Berta | Carrer Padró 2 | Palau-Saverdera | Spanje


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.