Ik houd ontzettend van lezen maar ik moet toegeven dat ik er de laatste jaren alleen op vakantie aan toe kom en dan nog vaak niet verder kom dan de laatste 2 of 3 boeken van Lee Child. Dan wel in het Engels, en ik lees ze in 2 of 3 dagen uit. Ik denk dat ik thuis teveel prikkels heb. Overdag werk en internet, ’s avonds de treurbuis en tegen de tijd dat ik in bed lig is er altijd nog het Parool en een of ander magazine waarna ik meestal na 6 minuten de ogen sluit.

Zo ligt Oui Chef! (avonturen in Lyon: op zoek naar het geheim van de Franse keuken) van de Amerikaanse Bill Buford al zo maar een jaar naast mijn bed en ik heb er  nog geen letter in gelezen. Tot vorige week (ik heb gewoon net gedaan of het vakantie was).

Bill is (culinair) journalist in New York, getrouwd en ze hebben een tweeling van 3 jaar. Bill houdt van koken en wil dat echt goed leren dus gaat naar de bakermat van het koken, Lyon. Hij is bevriend met Daniel Boulud (Franse chef*** met helden-status in NYC) en via allerlei weet hij door te dringen tot in het Franse instituut Paul Bocuse en stages in beroemde restaurants.

(François Pipale, maitre d’Hôtel bij Paul Bocuse èn MOF aan het werk met de poulet en vessie, kip in varkensblaas)

Ik heb het boek in 1 keer uitgelezen, het is fantastisch. Bill verhaalt niet alleen over zijn progressie maar ook over al zijn mislukkelingen, hoe hij komt te werken bij Mathieu Vianney (La Mère Brazier**),

geheime ontmoetingen heeft met Paul Bocuse, bevriend raakt met een lokale bakker en zich 5 jaar (!) overeind houdt als Amerikaan in de Franse haute cuisine. Hij leert quenelles de brochet maken, paté-en-croûte,

poulet en vessie Mère Fillioux en ik vermoed dat er uiteindelijk een grote chef aan hem verloren gaat als hij op de kwade dag besluit zijn oude vak, in New York, weer op te pakken.

Voor mij een route langs memory lane, voor ieder ander geïnteresseerd in koken en eten sowieso een page-turner.

Oui Chef! | Bill Buford | Meulenhoff


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.