In de late middeleeuwen gingen de armen langs bij de minder armen om ze een gelukkig nieuwjaar te wensen. In ruil voor “de beste wensen” kregen ze een warme en voedzame in olie gebakken deegbal (of koek), de oliebol (of oliekoek).

Zelf oliebollen bakken in laats van naar de kraam.? Het is niet heel ingewikkeld en als je 2 ramen tegen elkaar openzet trekt de lucht niet in de gordijnen.. Onderstaand recept kreeg ik van Wilco Berends’, chef van restaurant de Nederlanden in Vreeland.

Geen tijd of zin om zelf oliebollen te bakken? Ik haal ze bij dit jolige duo op het Julianaplein in in Bussum,

Recept Afdrukken
Opa’s Oliebollen
Maaltijd snack
Keuken Hollands
Prep Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 2 uur
Porties
ballen
Ingrediënten
Maaltijd snack
Keuken Hollands
Prep Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 2 uur
Porties
ballen
Ingrediënten
Instructies
  1. Week de rozijnen en krenten in lauw water voor een paar uur en laat uitlekken op een zeef.
  2. Meng bloem, suiker en zout met elkaar en voeg hier de boter aan toe, los de gist op in de lauwwarme melk en giet dit bij het bloemmengsel. Draai dit tot een mooi deeg.
  3. Als er een deeg is ontstaan, voeg je handmatig de krenten, rozijnen en de geraspte appel toe. Dit laat je op een warme plek (naast de verwarming) rijzen zodat het gist zijn werk kan doen.
  4. Als het beslag klaar is, kun je het beste oliebollen bollen met een ijsknijper (het lekkerste zijn de kleine oliebollen, dus maak ze niet te groot).
  5. Laat de deegbollen zakken in een op 180ºC voorverwarmde frituur (zonnebloemolie) en laat goudbruin worden.
  6. Laat de oliebollen kort uitlekken op wat keukenpapier en bestrooi met poedersuiker.
Notities

* Advies van opa Berends; maak niet te veel van te voren, vers zijn ze het lekkerst.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.