De grote tonijnveilingen van Tokyo vonden altijd plaats op de Tsukiji fishmarket. De vissen werden uitgestald vanaf 3 uur ’s ochtends en vanaf half 5 werden er krankzinnige bedragen op geboden, spectaculair. De markt is niet meer, althans niet op Tsukiji, maar 3 km verder in een hagelnieuw gebouw. Bezoekers anders dan werkers en handelaren worden niet meer toegestaan behalve op een hoge tribune achter glas wat oersaai schijnt te zijn. Op de oude locatie is nog wel een vismarkt, maar meer voor particulieren en toeristen, en dat is zeker zo spectaculair. Een groot blok met wat straatje en daartussen wat steegjes waar het allemaal gebeurt. Op gebied van vis is hier alles te koop, rauw en cooked, er zijn verder nog een paar kookwinkeltjes, 3 waanzinnige messenwinkels, en een enkel groentemannetje met verse wasabi, het gaat toch vooral om vis.

 

De eerste ochtend in Tokyo pakken we direct de koe bij de horens en gaan we ontbijten op de markt. De verscheidenheid is overweldigend. Veel zee-egels, inktvisjes, grote octopussen, schelpdieren maar vooral tonijn. Er is veel “snelle handel”, spiesjes  en bakjes die je direct voor ¥ 500 of ¥ 1000 kunt meepakken, en er zijn zeker zoveel proppers die je naar binnen proberen te lullen. We maken eerst een verkennende ronde, zien allemaal leuke en vooral lekkere dingen (ik gooi stiekem al een klein sashimi’tje naar binnen als niemand kijkt)

en belanden uiteindelijk in een steegje waar in een nis een 12-kruks sushibar zit met 2 heren op leeftijd die daar sushi maken. Er is geen rij, we kunnen direct zitten, en vallen aan. Favoriet zijn de 3 verschillende sushi’s van tonijn, Van de magere akami, tot de medium vette chutoro tot de otoro (de vetste, zeg maar wagyu-tonijn van de buik). De setting is perfect, met die 2 oude heren, op een krakkemikkig krukkie, en met je rug letterlijk in de steeg.

Processed with VSCO with c1 preset

De rijst is pefect van smaak, en vooral ook de temperatuur, en dan de allerbeste tonijn, voorzover ik dat kan beoordelen, die door de masters wordt gesneden alsof ze een rookworst in plakjes snijden. Het ziet er zo supersimpel uit terwijl ik weet dat het jaren van training en oefening is voordat je dit sowieso benadert. Het rechter mannetje noemen we de professor en hij lijkt een beetje de supervisor, terwijl de linker met zijn kleine worstvingertjes, het lijken zelf net nigiri’s, als een razende de ene na de andere sushi neerzet (germiddeld 9 seconde per stuk). De perfecte hoeveelheid wasabi tussen rijst en vis, en een dash sojasaus als je dat wilt. Het gaat erin als koek en we blijven bestellen.

Als het tempo van eten afneemt en we de priemende ogen van de ondertussen best lange wachtrij in de rug voelen gaan we d’eraf. We lopen nog een rondje op de markt en besluiten dat we hier zeker terugkomen (de dag van vertrek zijn we om 9:00 sharp terug bij de mannen, de ene heeft een ATV, de ander (de professor) staat met een iets jongere chef aan de bar en we genieten wederom).

Tsukiji Itadori Bekkan | 1F Tsukiji Yon[chome Choukai Bldg 4-10-16 | Tsukiji | Chuou-ku | Tokyo


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.