Het kan niet op al is het lekker… Noma Mexico heeft na een paar weken draaien een barmenu geïntroduceerd en het werkt als volgt; dagelijks worden er aan de deur om 12.00 uur 12 tickets verkocht aan mensen die daar dan ook echt staan. Sta je alleen dan kun je 1 ticket kopen, met zijn 2-en dus 2. Je betaald wederom een all-in prijs, dus inclusief drank en servicecharge, en je moet om exact 17.45 terug zijn voor het 5-gangen barmenu.

Zo gezegd zo gedaan, ik zit met René in hetzelfde hotel, maar hij is heel beslist: “sorry, you have to stand in line”. Woensdagochtend kijk ik om 7.00 uur naar de overkant van de straat, leeg! 7.45 nog steeds leeg en 8.30 ook. Om 8.45 houd ik het niet en loop ik naar de overkant, ik ben de 3de. Ik wacht uiteindelijk van 8.45 tot 11.45 in de brandende zon, ik lijk wel gek, maar we zitten vanavond wel bij Noma!

Om 17.45 schuiven we met de andere 10 gelukkigen aan de bar en krijgen we een drankje. Er wordt uitgelegd dat we zo gaan beginnen, 5 gangen krijgen en dat we om 19.10 weer buiten staan, want dan hebben ze de bar nodig!

Dit was het menu;

  • carpaccio van groenten met Deense mieren (geweldig)
  • platte taco met octopus (lekker)
  • zwarte softshell crab (nooit beter gegeten, sorry Chiel)
  • taco lechon met oester (lekker)
  • verschillende citrusvruchten met gesuikerde schil (wow)
  • los-gemasseerde jonge mango met piña colada smaak (te simpel voor woorden, maar lekker…)

Er zijn biertjes, cocktails, witte en rode wijn en we bespreken met z’n allen een beetje wat we beleven en proeven. Het is “awesome”, zomaar de beste softshell ever, en dat gevulde sinaasappeltje… wow! Als ik eerlijk ben zijn de gerechten lekkerder dan die in het grote menu, op de kokosnoot en de bananen-ceviche na.

We zijn goed op schema dus om 19.05 worden we richting “voordeur” gedirigeerd en zit het erop. Ondertussen draait “de zaal” al op volle toeren en zitten de eerste tafels al bij hun 5de gerecht. De chef heeft zich vanavond niet laten zien, althans niet in de bar, maar het mag de pret niet drukken, de bar-eters hebben hem vanochtend al de vloer van de entrée zien aanharken, ook mooi!

Ondertussen is het vandaag 3 weken geleden en zijn de bezoekjes redelijk ingedaald. Het was fantastisch, super, geweldig, onvergetelijk! Natuurlijk is het eten in een geoliede machine zoals in Kopenhagen misschien wel beter, in ieder geval anders, maar de hele ervaring van locatie, jungle, ingrediënten, warmte…

Als je om 19.05 na een barmenu op straat staat in de volle zon moet je even schakelen hoe je de rest van de avond doorkomt. We zijn met een fles wijn op het strand gaan zitten en hebben 24 jaar + 1 dag huwelijk gevierd. Na een uurtje loopt er een Amerikaan langs die ons aan de bar had zien zitten terwijl hij zelf in het restaurant zat. “What was your favorite dish” is zijn vraag, en terwijl ik twijfel tussen de kokosnoot en de banaan zegt hij:” the people…, the people, the staff, without them there would be no Noma”, en laat ik daar maar mee eindigen, want hij heeft gelijk, wat een geweldige familie!

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *