Vandaag even niet over eten, of een receptje, maar over een andere passie van me, reizen!

Het gezegde: “Frankrijk is een mooi land alleen moesten er geen Fransen wonen” is al jaren achterhaald. Frankrijk is prachtig, de kusten, Atlantisch en Mediterraan, het platteland, heuvels, bergen, enorm gevarieerd wat betreft natuurschoon, maar er is meer. Frankrijk kent een gigantische historie die je overal tegenkomt en dan vooral in de architectuur, Gebouwen, monumenten, bruggen, wegen, maar er is meer…

Kunst…, van Monet tot Manet, Cézanne en Degas, muziek van Bizet tot Ravel en Satie, maar vlak Aznavour en onze eigen Dave niet uit, Automobielen, van de lelijke eend (2CV) langs de Renault Dauphine naar de fameuze snoek (Citroën DS), meer…?

Zeker, wat te denken van de BIC, de bh, het wetsuit en de puntenslijper, oh.., de bikini, de föhn en de polo, allemaal wonderschone uitvindingen uit la Douce France.

En de keuken hahaha, geen dag zonder de Franse keuken. Ik ben dol op aziatisch, Italiaans, Spaans, de new wave uit Australië, maar 1 keuken overwint alles, de Franse. De zachte geur van gefruite ui, een teentje knoflook erdoor heen en de mensen stoppen voor mijn huis. Een romige bisque, een pittige escargot, een smeltende tournedos, ik wordt gek! Er wordt niet alleen super gekookt in Frankrijk, ze hebben ook waanzinnige producten. De baguette, de kazen, poulet de Bresse, Anjou duif, vis uit de Atlantische en de Middellandse zee, ik kan uren doorgaan.

Herbert Ypma, hij schreef eerder de Hip-Hotels reeks, heeft er een prachtig boek aan gewijd, New Map Frankrijk, waarin hij je meeneemt langs mooie plekken waar alle hierboven opgesomde prachtige Franse zaken aan bod komen. Mooi vormgegeven en ingedeeld op streek. In deze tijd dat het reizen even in de ijskast staat een heerlijk boek om doorheen te bladeren en alvast te denken aan betere tijden…

Oh ja, en die Fransen, die vallen best mee. Onder de 50 praten ze vaak redelijk Engels en als wij dan ook nog een beetje ons best doen is het allemaal goed te doen.

New Map Frankrijk | Herbert Ypma | Terra | € 34,99


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.