Als je mijn berichten vorige zomer gelezen hebt weet je dat ik ondertussen dolverliefd ben op Israël. Waanzinnig land, geweldige mensen en een fabelachtig lekkere keuken, zowel die van Tel Aviv als in Jeruzalem, Omdat ik er niet elke maand ben (ik ga in mei weer) prijs ik mezelf gelukkig met de komst van Neni in de oude Citroën-garage in Amsterdam.

De grondlegster van Neni is Haya Molchor, een dynamische chef (V) met roots in Israël, Roemenië en Spanje, die haar restaurant-concept naar haar kinderen heeft vernoemd, althans hun initialen. Er zijn ondertussen vestigingen in Tel Aviv, Berlijn, Hamburg, München, Zürich, Keulen en Mallorca, Haya weet van aanpakken. Ook hier, want de oude Citroën-garage is omgetoverd tot een prachtige eetschuur met open keukens en 400 (!) couverts. Ik mocht proefeten vorige week, met de vrouw, in het illustere gezelschap van mijn oude verloren gewaande vriend HH (ik ben zijn vriend van ongelooflijk formaat) en zijn vrouw mevrouw Hamersma, een feest (zowel met hun als op de locatie).

Haya had alles uit de kast getrokken; prachtige dips met dito brood, fish crudo (rauwe vis) met tomatenzaadjes, granaatappelpitjes, bosui, chili, citroen en olijfolie,

bijzondere popcorn falafel met limoen en gember tahina, aubergine van de gril, met gepocheerd ei, tomatensalsa, zhug (chili uit Jemen), tahini (of is het nu tahin?) en zuurdesembrood,

humus, what else,

sakuska van geroosterde tomaat, aubergine en paprika,

vis kebab met geroosterde groente en Griekse yoghurt, kip shawarma met roast potato, kruidensalade, sjalot en sour cream met knoflook,

en als uitsmijter Tel Aviv (zo heet het niet maar Haya zegt dat dit voor haar de sfeer van Tel Aviv belichaamt en who am I om dat te betwisten), gebakken brood met tomaat, yoghurt, kruiden en chunks gekookt ei, super!!

De Altitudes Xsir uit Libanon (2013) vloeit rijkelijk dus besluiten we al vrij snel de vrienden van RentaBob te bellen die keurig op het afgesproken tijdstip klaarstaan. Helaas missen we daardoor het spectaculaire desserts wat door meerdere chefs “live” aan de passe wordt klaargemaakt en door de hordes bloggers en vloggers op de gevoelige plaat wordt vastgelegd. Rest mij nog te melden dat de dagelijkse leiding van Neni o.a. in handen is van ex-parel van HHJJ Lieke, dus alles komt goed.

Topavond, en wil er meteen deze week gaan lunchen, maar dat zit er nog (even) niet in…(lunch pas vanaf maart, dan is ook de Deli open!)

Neni | Stadionplein 8 | Amsterdam | bel 020 747 0098 | info@neni-amsterdam.nl | dagelijks geopend van 18:00 tot 23:00


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.