Er stond een receptje voor hummus (zeg: “goemoes…”) in het Parool (18 juli) van gedroogde kikkererwten, en in plaats van een afgespoeld blik in de Magimix te kiepen heb ik keurig 24 uur kikkererwten geweekt, waarna zacht gekookt met ui, knoflook en bakingsoda. Afgieten, iets afkoelen, en met tahin, citroensap en olijfolie opgedraaid, superlekker, je neemt nooit meer een blik!

Enfin, hummus schreeuwt om pita, waar haal je die op maandagochtend in Amsterdam Zuid, bij Neni aan het Stadionplein. Er zitten boven wat mensen te lunchen en beneden staan er een paar wachtenden aan de toog van de vrijwel lege deli. Ik neem snel de laatste uien-foccacia en het blijkt dat je de rest van de take-away kaart moet bestellen wat dan à la minute wordt gemaakt.

 

Nu ik hier toch ben neem ik wat labaneh, yoghurt-cheese met olijven, olijfolie, za’atar en sumak, die ‘s avonds helemaal prima blijkt te zijn. Meer dan prima, echt superlekker is de baba ganoush, fire roasted aubergine met tahina en olijfolie, maar ook de uien foccacia stelt niet teleur.

Ik maak er die avond zelf nog de jodenhaas van vorige week bij en zo zitten we een uur later in het Midden Oosten, met een heerlijk glas chardonnay Blanc du castel (Israël, 2017)

Neni | Stadionplein 8 | Amsterdam | bel 020 747 0098

Deli is maandag t/m zaterdag geopend van 10:00-17:00


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.