Ik kreeg een mailtje van mevrouw Bakker, what’s in a name, over een recept uit Smart Cooking voor Studenten (2006) van chocoladetaart, de nemesis van Ricardo van Ede om precies te zijn. Hij wil bij haar maar niet lukken, de taart blijft nat van binnen en als ze ‘m meer oventijd geeft verbrandt het kreng. Wat te doen…? Nou heel simpel, gewoon maken (ik dus), dus dat heb ik vanmorgen gedaan.

Chocolade en boter laten smelten, mengen met koffie en suiker in de KitchenAid, even iets af laten koelen en stuk voor stuk de eieren met een lopende machine toegevoegd.

Daarvoor had ik in een brandschone kom al de eiwitten met wat zout geklopt, waarna ik de nog meer afgekoelde chocolademassa luchtig door het eiwit heb geroerd. Dit duurt wel even want ik wil geen klonten, waarvan acte.

Omdat ik oude springvormen heb en het beslag redelijk vloeibaar is bedek ik bodem en zijkanten met vetvrij papier wat ik alsnog met wat vetspray inspuit. Exact 45 minuten op 190ºC (voorverwarmd) does the trick…

Mijn taart is perfect dus wat er misgaat bij mevrouw Bakker? Ik heb geen idee, het enige wat ik kan bedenken is dat ze de taart warm snijdt, want dan loopt ‘ie inderdaad uit. Een afgekoelde taart staat als een huis! Beetje crème fraiche erbij, hatsee…

Recept Afdrukken
Nemesis
Maaltijd dessert
Keuken Frans
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd dessert
Keuken Frans
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt de chocolade met de koffie (au bain marie), meng met de boter en daarna met de suiker.
  2. Klop de eiwitten met een snuf zout stijf in de keukenmachine en doe over in een ruime kom.
  3. Zorg dat de suiker goed oplost in de warme chocolademassa, laat iets afkoelen en meng er stuk voor stuk de dooiers door (ik doe dat in de eerder gebruikte keukenmachine).
  4. Vouw het eiwit rustig door de chocolademassa en druk alle klontjes kapot tegen de rand.
  5. Giet het beslag in een ingevette springvorm van ø25 cm en bak 45 minuten in een op 190ºC voorverwarmde oven.
  6. Laat volledig afkoelen (in de vorm) voordat je de taart aansnijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.