Het is weer zover, en het is ook meteen de laatste keer dat ik hier aandacht aanbesteed, hoe lekker ook. Alle receptjes staan ondertussen in het archief, deze ontbrak nog. Coq au vin, haan in (rode) wijn… Nu is haan lastig in nederland, en kan ook wel taai zijn, dus we gebruiken gewoon (goede) kip. Daar gaan we…, en happy Nationale Coq au Vin day… (en koop een beetje een goede kip!!)

Recept Afdrukken
Coq au vin sous vide bereid
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 90 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 90 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Kook de rode wijn met laurier en tijm in tot 1/3, voeg kippenbouillon toe en reduceer tot de helft.
  2. Bak het spek zacht uit in de boter, voeg tomatenpuree, zilveruitjes en champignons toe, bak kort mee, voeg toe aan de rode wijnreductie. Laat afkoelen.
  3. Bestrooi de kip-delen met zout en peper, bak de helft in 2 eetlepels olie in een stoofpan rondom bruin en haal na een paar minuten uit de pan. Herhaal dit met de rest van de kip.
  4. Meng de stukken kip met de saus in een vacuumzak, vacumeer* en gaar 60 minuten in een op 75ºC voorverwarmde oven* (de zak moet echt onder water liggen, dus gebruik een bord of een kleinere pannendeksel).
  5. Serveer de kip in de saus direct, of koel in de zak terug in ruim ijswater. Verwarm later 30 minuten in warm water.
Notities

*Hier zijn hele mooie systemen voor, zoals de Roner, maar die heb je misschien niet. Wat je dan kunt doen is een grote pan warm water een uur vantevoren in een op 75ºC voorverwarmde oven zetten, en daar de vacuumzak een uur in garen. Hetzelfde geldt voor een vacumeermachine, die staat ook niet op ieder aanrecht (maar wel in iedere slagerij, kijk je slager lief aan!). Doe de stukken kip met de saus in een ruime Ziploc en duw die met de opening naar boven in een grote pan of emmer koud water. Als het water bijna naar binnen loopt zip je de zak dicht. Zorg er sowieso voor dat er geen scherpe bot-uiteinden aan je kip zitten en leg een iets kleinere deksel op een bord op de zak zodat de zak goed onder water blijft.

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.