Ik ga naar mijn vriend Han Janmaat (Hilversumsche Meent) en haal daar een mooie ribeye van ±500 gram. Afhankelijk van het shopmoment gaat de steak thuis wel of niet de koeling in, ik zorg ervoor dat ‘ie minimaal 2 uur vantevoren aan de keukentemperatuur begint te wennen.

Ik vul een firestarter eerst aan de onderkant met een plat opgerolde zaterdagkrant, maar zo dat er nog net een luchtgaatje onderin vrij is. Dan gaat er een aanmaakwokkel in en daarop Japans binchotan houtskool. Ik steek een 2de wokkel aan op het rooster van de Big Green Egg en daarop gaat de firestarter (ja, wokkels èn kranten omdat dat Japanse spul zo moeilijk in de fik gaat). Na 20 minuten is de firestarter roodgloeiend, althans het houtskool en heb je een goede lashandschoen en een paar secondes nodig om je shichirin te vullen. Roostertje erop en ready to rock & roll.

Op de ribeye gaat alleen maar (Maldon) zout en hij gaat op het rooster tot ‘ie goed krokant is. Omdraaien en de andere kant krijgt dezelfde behandeling. Hij gaat eraf (de kern is dan meestal ± 30ºC) en hij gaat minimaal dezelfde tijd als de grilltijd onder een dubbel velletje alufolie (niet helemaal inpakken, lekker luchtig). De temperatuur stijgt naar 40-48ºC, ik leg ‘m nog 2 keer een minuut boven de kolen, trancheren en opeten… Top!


Reacties

  1. Door Pieter

    Ga ik vanavond proberen
    Tenzij het zeikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.