Het is vandaag Internationale dag van de Hamburger, zo liet een verslaggever van de Limburger me weten en daar ik een paar jaar geleden het Ultieme Hamburgerboek heb geschreven, met o.a. bijdrages van Limburger Erik van Loo (Parkheuvel**) en Rotterdamse Limburger Hans van Wolde (voorheen Beluga**, nu Brut 172) wilde de verslaggever weten wat dan mijn favoriet was.

 

Ik heb deze burger ontwikkeld toen ik bezig was Julius’ bar&grill op te zetten waar natuurlijk een burger moest komen. Vlees van mijn vriend de Demoslager natuurlijk, Ierse Black Angus met een puntje merg, gegaard op de Big Green Egg. Het brood van David Chang die zegt dat dat alleen maar als transportmiddel hoort te dienen (hier heb ik in de zaak jaren strijd over gevoerd die ik uiteindelijk heb verloren ten gunste van het zompige sesambroodje..), superlekkere uien, plakkie cheddar/plakkie spek èn de ultieme burgersaus.

Ga maar aan de slag, je zult niet teleurgesteld zijn…

Recept Afdrukken
Julius favoriete hamburger
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ
Porties
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Steek met een uitsteker ø 10 cm een rond broodje uit iedere snede en toast de snedes à la minute aan beide kanten lichtbruin (in de toaster, op de bakplaat of op de bbq, niet te hard!).
  2. Maal vlees en merg door de grove plaat, meng en breng op smaak met zout en peper.
  3. Meng mayonaise, knoflook, ketchup, augurkjes, ui en chilisaus tot mijn favoriete hamburgersaus.
  4. Smelt boter in de koekenpan, voeg olijfolie toe, laat warm worden en fruit hier heel zacht de uien in aan. Voeg al vrij snel zout toe zodat het vocht uit de uien verdampt (neem ruim de tijd voor dat fruiten, de kracht zit 'm in het lage tempo). Voeg na een kwartier de suiker toe, blijf voortdurend roeren tot de uien gaan kleuren, dit duurt zeker een half uur.
  5. Bak de patties in koekenpan, op bakplaat of op bbq tot een cuisson van 52ºC, beleg een minuut voor dat je ze eraf haalt met een plakje cheddar. Smeer saus op een toastje, hierop de burger met de kaas, daarop de uien, dan het spek, weer saus en top met een tweede toastje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.