is de titel van een nieuw boek van Ron Blaauw, dat binnenkort uitkomt. Al zijn favoriete adresjes in de hoofdstad, van kroeg tot slager, van eetcafé tot sterrenzaak. Een goed idee, en omdat er wat actiefoto’s in het boek moeten heeft hij vorige week 6 vrienden opgetrommeld voor een culinaire “kroegen”-tocht. 

Verzamelen en een eerste drankje in de Gastrobar, lopen naar de hoek van de Amstelveenseweg voor een eerste biertje, een tweede biertje bij Bédier en daarna bij Bert in de taxi. Bert zat in de race voor “slechtste echtgenoot van Nederland” en heeft nipt verloren, maar tourt ons vanavond met fotografe Do door donker Amsterdam. 

We starten de echte tour bij Rijsel in de Marcusstraat. Bubbels en een halve huzarensalade in deze tempel van normaal-maar-verschrikkelijk-lekker-eten, waarna de tocht verder gaat naar de Peperstraat, gebroeders Hartering. Ook hier weer oer-voer, prachtige haaks doorgezaagde stukken mergpijp met warm smeltend merg, en geweldige stukken gegrild vlees op bedden van verse kruiden en schijven citroen. 

De wijn vloeit, de stemming is top, en vegetarisch-vanaf-haar-4de Do is toch wel erg nieuwsgierig naar dat heerlijke vlees, maar we moeten door naar West. El Kasbah, Marokkaans in de van der Hoopstraat, waar de sympathieke eigenaar ons niet alleen direct begint te verwennen met verrukkeluk eten, maar ook zijn buurvrouw, hoofdrolspeler uit de clip “when the lady smiles” van The Golden Earring, naar binnen haalt. 

En we gaan weer door, deze keer naar Pasta e Basta, waar de lieve serveerzangeressen ons nog even het hele menu proberen te serveren… Dat gaat niet door dus geven ze ons 5 schalen met steeds 10 porties pasta, we zijn immers met zijn 8-en…. Ik ben blij verbaasd, ik ben hier echt nog nooit geweest, als midden onder de prima vongole, één van de dames de microfoon pakt en prachtig begint te zingen.

Na een sigaar in de druilerige regen is het weer afnokken en gaan we richting finale. Door-74 in de Reguliersdwarsstraat is een deur te ver, we stranden voor de deur van de ijssalon van Kees Raat in de Warmoesstraat het is mooi geweest…, Bert brengt ons terug naar Rons Gastrobar, en met een dikke smile rond ieders lippen nemen we afscheid. Topavond! 

(uiteraard is dit stukje licht gecensureerd, want what happens with Bert, stays with Bert….)Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.