De tip van de week, ik weet niet meer van wie, is om bij Metro in Noord te gaan eten. Onze vrienden J en ACP, altijd in voor iets nieuws, schuiven aan, en zo zitten we op een doordeweekse donderdag (hoezo doordeweeks, volgens mij is donderdag de nieuwe vrijdag) in een afgeladen Metro op een soort industrieterrein in Noord. Een grote vierkante doos, houten tafels en ditto stoelen, een grote bar van gasbeton-blokken tegen de achterwand, keuken op rechts, cocktailbar op links. Ze hebben een huurcontract voor ‘bepaalde tijd’ dus er is niet krankzinnig veel geld ingestoken nog is Concrete gebeld, maar het ziet er allemaal prima uit. Er is muziek, ‘soms best hard’ zegt de vrouw 3 dagen later, maar wie zijn wij, bejaard stel uit Bussum…

De baas, Xander Waller, staat aan de deur en heet ons welkom. De blik van herkenning van mijn kant blijkt pas later als ik hoor dat Xander ook de baas is van Entrepot waar ik een keer ontzettend lekker en vooral leuk heb gegeten. Chef en partner is hier Rients de Jong die vroeger bij As stond, en er is ook een bakker van As meegekomen dus het brood is heel erg op orde.

Wat moet ik verder nog kwijt…? Oh ja, er werken, bijna verbazingwekkend, alleen maar lieve mensen bij Metro, en dat begint al met Mark, de broer van de baas, maar vlak ook de dames niet uit. Iedereen is even enthousiast en ter zake kundig, kom daar maar eens om tegenwoordig!

Goed, la nourriture; de snacks bestaan uit; geroosterde topinambour (koekjes) met bonencrème, pizza frita, gefrituurd dus wat opgeblazen deeg, met burrata en superbe gezouten ansjovis, van die dikke sjaken. Er is ook maritozzo, ofwel een briochebol doorgesneden en ingesmeerd met crème van kippenlever en kweepeer, vurrukkulluke gefrituurde aubergine met gremolata, èn croquetas van garnaal met parelgort. Alles lekker!

Bij de voorgerechten is er een keuze uit terrine van prei met koolrabi, radijs en blauwe kaas (ik ben bang voor blauwe kaas), en tartaar van zeebaars met Crapaudine biet met venkel en pistache. De tartaar staat aan de basis van een tartaar die ik 3 dagen later thuis maak en is super (die van Metro bedoel ik), de venkel is wat saai en mist een zuurtje in de vorm van een lepeltje vinaigrette.

Pièce is een keuze uit raddichio tardiva met krokante polenta, witlof, Cevenne ui, bloedsinaasappel en saus van citrus en cèpes (favo bij de vrouw) of Baambrugs big met eigen worst, caponata en riccia. Het big is lekker maar heeft wel een dikke laag spek (wat hoort bij dit type vlees maar als je dat wegsnijdt houd je niet veel vlees over), de worst is superieur en zo ook de caponata. Een hoog feel-good gevoel overvalt me ondanks dat het door het weglaten van een deel het vlees (het spek) misschien wat minder is maar dat is eigenlijk ook wel goed.

 

De kazen van Kef zijn lekker, wat denk je zelf, maar ook hier laat ik het brood liggen. Topavond!

Metro|Asterweg 22|Amsterdam

7 dagen ontbijt en lunch, maandag en dinsdag geen diner


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.