Na een lange zware dag in Amersfoort van hot naar haar te hebben gerend is het goed uitrusten bij Marco en Ingeborg Blok, van restaurant Mei in de Krommestraat. Lang en zwaar was het zeker, want na een culitour door het centrum, een natte lunch bij Rauw en nog wat gescharrel door de buitenwijken drop ik Mr P. aka de Dutch Foodie om 17:15 bij zijn huis en meld ik me om 18:00 in de Allard Studio in Amsterdam voor de opening-night van Hart.Live. Als het diner op tafel staat spring ik weer in de auto om het laatste deel van Amersfoort te ervaren. Ik kom een vol uur te laat dus als ik binnen kom (het is 22:05) staat de tafel vrijwel direct vol met deel 1 van de menukaart

Restaurant Mei zit in de binnenstad van Amersfoort en ondanks dat je er met de auto voor de deur kunt komen is het parkeren een crime, het lijkt de hoofdstad wel. Marco volgt met zijn restaurant de huidige groente-trend en doet dat met verve. We starten met rauwe makreel met zaden en zuring,

bospeen met linzen, walnoten, feta, lavas en komijn, en Noorse kreeft (soort langoustines) met bloemkool en schapenyoghurt, die we direct op een podium plaatsen.

2de gang, Mr. P wil de hele kaart proeven, bestaat uit eendenborst met zure uitjes en snijboon, zeebaars met taugeh en Soesterknol, heilbot met spekbokking, tuinboon en cantharellen met beurre blanc,

en rode biet met raapsteel en miso (zie boven). De podiumplaats is lastige deze keer en gaat tussen de 2 laatsten, waarbij de biet uiteindelijk wint, alhoewel het rooksmaakje van de spekbokking… Saillant detail over de biet is dat Marco heel eerlijk is over de herkomst van het recept, dat komt nl van Joris Bijdendijk. Marco heeft de receptuur wat aangepast, het gerecht zich eigen gemaakt, en het is top (die van Joris ook trouwens).

De andijvie met hazelnoot, zwarte olijf, bruine boter en balsamico is lekker, het Kamperlam met koolrabi en groene peper top, de lende van de dubbeldoel-koe (melkkoe die daarna nog 8 maanden wordt afgemest) met de salsa rossa super, maar de aardappelgnocchi met mierikswortel en crème fraîche glijdt er werkelijk in als God’s woord in een ouderling, helemaal te gek!

Het is middernacht en ik proef nog 1 lepeltje van de vlierbessensorbet alvorens ik me middels een snoekduik van het podium afstort (en niks breek, een wonder!). Topavond en een meer dan waardige afsluiting van het o-zo-leuke dagje Amersfoort.

Mei | Krommestraat 49 | Amersfoort | bel 033 461 0222

dinsdag tot en met zaterdag geopend voor het diner


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.