In Ampuriabrava, te lelijk om doorheen te rijden, zit naar ik weet één behoorlijk, wat zeg ik, fantastisch restaurant, van de immer vriendelijke Emilio (lees ook mijn post op 19 juli 2013). Vaste prik bij elk bezoek aan de Costa, liefst meer dan 1 keer, en zo ook dit jaar de eerste en de laatste avond van de vakantie.

De ontvangst is altijd meer dan hartelijk, er is een menu- en een wijnkaart die we nooit inkijken. Emilio of zijn maître dreunen de verse vis op en we gaan los. De tapas-style visjes en aanverwanten zijn allemaal even goed en worden op de calamares en chipirones (kleine inktvisjes) allemaal voor je neus op de plancha bereid. Hierna gaat de grote kwast met wonderolie over het bord en begint het feest.

We starten eigenlijk altijd met de eerste uitzondering, huis-ingelegde boquerones (ingelegde ansjovis), die uitzonderlijk goed zijn. Dan de carpaccio de gambas, mejillones de la rocca (wilde mosselen),

pimientos de padron, met dit jaar uitzonderlijk veel scherpe pepers (meestal maar 1 à 2 per bord) vanwege de warme zomer. Door met tallerinas (kleine schelpjes), calamares nìet à la romana maar al Andaluz, dus door de droge semolina gehaald in plaats van door beslag, en hetzelfde met de chipirones.

De tigras is een verhaal apart. Grote mosselen gevuld met een soort fijne salpicon (denk aan bitterballenvulling) van mossel en garnalen, en dan gefrituurd. Niet normaal lekker.

Heb je nu nog honger ga dan aan een mooie grote vis van de plancha, maar denk eraan dat vis duur is (waarschuwing!). Ook is er achterin de zaak een klein keukentje waar iedere 10 minuten wel een mega paella uitkomt. Wij zijn meestal wel klaar of bestellen nog een bordje tigras. Ook hier bij de rekening de gastvrije chupito’s, kleine shotglaasje met flessen op tafel. Emilio laat allerlei urojo’s (grappa’s) door vrienden in Galicië maken, puur, met kruiden (herbas) en met koffie, maar allemaal iets minder heftig dan de gebruikelijke 40º. Vraag om de koffie met crema of de heldere koffie, bizar lekker.

Marisquería Casa Gallego | Avenida Rei Joan Carlos 1, 16 | Ampuriabrava | +34 972 454647 | altijd open

Ik zocht even iets op over Casa Gallego zie ik dat ze op no 20 staan op Tripadvisor. Toch benieuwd scroll ik naar de No 1, dat is Pizzeria El Cau de la Iguana, ga je voor naar Spanje…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.