Omdat mijn BBQ bijbel zojuist de 7de druk heeft beleefd,

en omdat bbq’en in de winter (en het is al voorjaar) ook hartstikke leuk en lekker is, en omdat ik gisteren bij ZiN Inspiratielab 25 chefs en hoteliers van Charme Hotels heb uitgelegd hoe je een bbq-event moet (kan) organiseren, en omdat we daarna heerlijk met zijn allen longhaas caveman hebben gemaakt. Daarom!!

 

Caveman grillen is een soort van oer-techniek. Je maakt een gloeiend vuurbed van houtskool, daar blaas je indien mogelijk (evt. met een föhn) de meeste as van weg en daar gooi je het vlees op. Rechtstreeks op de kolen dus. Paar keer ronddraaien en in of onder folie laten doorgaren tot de gewenste temperatuur. Misschien nog een stukje keukenpapier of een doek even over het vlees halen en je bent klaar. Niet iets voor iedere dag maar superlekker. Een digitale kernthermometer is essentiëel.

De longhaas is de spier die de longen aandrijft, in dit geval bij de koe. Er zit een vliesje omheen, dat moet er af en dan valt ‘ie uiteen in 2 delen. Meer smaak dan een ossenhaas, iets steviger vlees. Superlekker!

Recept Afdrukken
longhaas caveman
Caveman grillen is een soort van oer-techniek. Je maakt een gloeiend vuurbed van houtskool, daar blaas je indien mogelijk (evt. met een föhn) de meeste as van weg en daar gooi je het vlees op. Rechtstreeks op de kolen dus.
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ
Prep Tijd 3 minuten
Kook Tijd 3 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ
Prep Tijd 3 minuten
Kook Tijd 3 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Bestrooi de longhaas rondom met zout en peper, wrijf eventueel in met een rub en laat 30 minuten buiten de koeling liggen (natuurlijk niet in de volle zon!)
  2. Zorg dat het kolenbed onderin de bbq roodgloeiend is en leg hier de longhaas op. Tel tot 45 en draai op de zijkant, tel nog een keer tot 45 en draai op de rug, weer 45 tellen en op de andere zijkant. Controleer de kerntemperatuur, die zou ergens rond de 25ºc moeten zijn, anders moeten ze nog even terug.
  3. Pak de longhaas in in een dubbele laag aluminiumfolie waar de kernthermometer uitsteekt en wacht tot de temperatuur oploopt naar 45ºC (ik houd van longhaas rare).
  4. Trancheer het vlees en serveer direct.
Notities

* let even op dat je geen mierzoete rub koopt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.