Ik ben klaar met schrijven in de berghut en als de vrouw aanbiedt me op de terugtocht halverwege in Parijs te ontmoeten kom ik meteen in actie. Supercool en nieuw hotelletje in het 11de geboekt en direct vriendin Mara appen waar ik moet eten want zij woont inmiddels halve dagen in Parijs (ja, ik ben jaloers). Al haar aanbevelingen zijn vol, 2 dagen vantevoren in de Franse vacance scolaire is dat ook niet gek, dus ik ga verder zoeken. Wordt het een klassieke Franse brasserie (Boffinger, La Coupole..?), of top (bijna alles is dicht op zaterdag), of een restaurant waar ik al jaren naar toe wil en altijd, echt altijd vol is…? Weet je, ik probeer het gewoon. BINGO…, laatste tafel, weliswaar om 23:00 maar who cares, we gaan naar Le Chateaubriand*

Na een dagje filerijden (Black Saturday II) kom ik om 20:30 in Maison Breguet (het hotel) en meld ik me om 22:10 in Le Chateaubriand op de Avenue Parmentier. Chef Iñaki Aizpitarte uit Baskenland is hier een jaar of 12 geleden begonnen met een no nonsense-10 gangen tasting menu-verder geen keuze formule en was daarmee een van de eerste neo-bistro’s van het land. De zaak is klassieker dan klassiek, een hok vol met piep-tafeltjes en ditto stoelen, rekken voor jassen en bagage langs de muren,le zinc (de bar) op links en keuken en plee’s achterin. Op een schoolbord staan met krijt alle wijnproducenten.Er lopen heel veel kundige mensen in de bediening in witte hemden die zo vaak gewassen zijn dat ze beige zijn geworden, kortom de zaak bruist!

Ondanks dat ik 3 kwartier te vroeg ben heb ik binnen 3 minuten de laatste tafel en een wijnkaart met uitsluitendvin nature…, waar ik niet dol op ben. Een aardige meneer (anderen noemen hem de sommelier) beveelt me wat aan en de Pulligny Montrachet Voitte van Frédéric Cossard (F, 2014) is ondanks “nature” top.

Er is één menu, geen keuzes, 10 gangen (de helft van de 10 gangen zijn 1 hap!), lekker makkelijk. We gaan de lijst af.

1) gougères, luchtige (niet gevulde) kaassoesjes.

2) ceviche van radijs.

3) tempura van kalfshersenen met citroenmelisse.

4) zee-egel met crème van pompoen en olie van clementine.

5) bouillon van krab met een klein pepertje, ravioli van aardappel en tandoori, olijfolie en zeste van citroen.

6) rode tonijn, kort gegaard in tonijnbouillon, met veel rauwe rode ui en olie van laurier.

7) koolvis met aardappel, groenten en saus van kipfond.

8) canette (jonge wijfjeseend) met gebakken terrine van eend, radicchio, saus van eendenjus en lavendel, en veel geschaafde truffel.

9) crème de marrons (kastanjepuree) met meringue, ijs en poeder van champignons de Paris (superlicht, over de smaak valt te twisten maar ik vind het lekker).

10) tartelette van witte chocolade met olijven.

11) meringue met eidooier in een suikerlaagje en een goddelijke karamel.

Ik heb het super in Le Chateaubriand, omdat ik alleen ben (de vrouw is een dag vantevoren afgehaakt) is het een tikkie saai, maar alleen gaat het tempo wel lekker door. Bij de rekening komen nog een paar kleine stukjes ananas met een soort geparfumeerde korrels. Topavond! (rest van de foto’s staan op Facebook)

Le Chateaubriand |129 Avenue Parmentier | Parijs | bel +33 1 43 57 45 95  www.lechateaubriand.net | alleen diner | zondag en maandag gesloten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.