We maken ons op voor het hoogtepunt van de week en rijden in een kleine twee uur van ons stulpje naar Cassis. De keuze voor Villa Madie was eenvoudig, er zijn 3 3-sterren zaken in de omgeving maar deze zag er niet alleen het meest sympathiek uit op hun site, ze hebben de ster ook pas sinds dit jaar. Chef is Dimitri Drosneau (ex Bristol, Lucas Carton, Tour d’Argent, Bernard Pacaud), zijn vrouw Marielle (ex Guèrard, Veyrat, Berasategui) versterkt de voorkant. Twee sterren sinds 2014, de derde dus net een paar maanden.

We zijn 5 minuten te vroeg en staan zodoende als 3de in de rij voor een groot hek wat exact om 12:30 open gaat zodat we de parking op kunnen rijden. La Villa Madie is gevestigd in een mega-grote villa aan een eigen baaitje aan de rand van Cassis en bestaat uit 2 restaurans. De bistro boven, la Brasserie de Corton, en het fine-dining restaurant beneden, met ieder een eigen ingang. De ontvangst is hartelijk en we worden door de zaal naar het terras geleid waar we bekant omvallen van het waanzinnige uitzicht. We hangen boven de zee, omgeven door groen en met de Mediterranée in volle glorie voor onze bakkes. Niet normaal! We krijgen de mooiste tafel, waar goddank na 5 minuten een parasol boven wordt gehangen, en krijgen frisse doekjes en een virgin limoen-citroen-rozemarijn-lindebloesem-cassis drankje.

Er komt een avalanche aan amuses, waaronder lobbig schuim van oester, zeebaars met komkommergelei, toast met ansjovis en crème van zoete ui, gefrituurde friet van panisse (soort polenta van kikkererwtenmeel) met aioli, en een klein taartje van tomaat. We drinken de La Cuvée, de eigen witte wijn van Villa Madie, die prima is.

Er komt verrukkulluke focaccia, zover zitten we niet van Italië, met olijfolie van Salvator uit de Haute Provence. Alles ademt topkwaliteit uit. Er is een wijnarrangement, wat we niet nemen, maar in plaats daarvan geven we de sommelier de vrije hand, na overeenstemming over smaak en budget hahaha. We starten meteen anders dan verwacht, met een saké, gemaakt van 60% geslepen rijst, die de gerookte sardine, met amandine-aardappel, poscietra kaviaar uit Solonge (F) en dashi perfect begeleidt.

De zeebaars met oester van ‘vriend’ Pascal Migliore, en oesterblad, ligt in een waanzinnige saus met een mooie sereh-smaak en gaat goed samen met de Muenchberg Riesling van Domaine Ostertag (F, 2016)

Er komt een “clan d’oeil”, ofwel een knipoog, die bestaat uit sashimi van rouget met saffraan en een schuim van zee-egel.

De carabinero uit Italië, in Spanje noemen we het een gamba roja, is niet alleen perfect qua cuisson, de saus erbij, op basis van de koppen is fabelachtig, net zoals de For My Dad, de bijna witte rosé de rosé van Domaine Castell-Reynoard (F, Bandol, 2019)

Er komt een stukje perfect rosé gebraden kalfshaas, met wat artisjok met geconfijte citroen van de cedraat (de sukade-citroen)

Ja wat moet ik verder nog vertellen, de vanille-praliné met rum van Ferroni is heerlijk, de vijgen uit Sollès-Pont, met zijn bladeren fantastisch, de mignaridises superbe en de gin-tonics, van hun eigen label gin, met een Partagas…, ik houd erover op. Het kan allemaal niet beter, echt niet.

Ik ben de laatste jaren erg sceptisch over de Franse 3-sterren zaken. Ik vind het vaak een enorme rip-off, met snobish personeel en een stuffy sfeer. Niets van dat alles vandaag. Het is hier super-relaxed, een beetje less is more, zeker op het terras, maar ook aan tafel, met supergoede en vooral aardige bediening. Wat een toptent!

La Villa Madie|Avenue de Revestel-anse de Corton|Cassis|F


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.