Die wedstrijd speelde zich gisteren af in de Kookfabriek in Amsterdam. Onder auspiciën van Elle Eten, met een beetje sponsoring van de Makro, togen de 10 geselecteerde clubs op de vroege zondagmorgen naar diezelfde Makro voor de boodschappen.
Aangekomen in de Kookfabriek had iedere club een eigen “keuken” met spiksplinternieuwe apparatuur van Atag en werd er keihard gewerkt. Er moest goed worden geïmproviseerd, runderhaas werd konijn, tahini werd vervangen door andere ingrediënten, de meeste plannen werden behoorlijk aangepast.
Vanaf 13.00 uur was het proeven voor de 4-koppige jury onder leiding van Elle Eten hoofdredacteur Edine Russel. Lex Gasseling (eigenaar Fris in Haarlem, tevens voorzitter JRE Nederland), Jan Maarten Kruijt (eigenaar Kookfabriek) en ondergetekende kregen in een moordend tempo de gerechten voorgeschoteld, vaak nog voorzien van een bijpassende wijn.
Goed bedoeld, professioneel, plank misgeslagen, er komt van alles langs in zo’n 2 uur proeven. Clubs die totaal niet scoren, clubs die een puntje meepakken, clubs die gerechten serveren alsof we 3 weken niet gegeten hebben,
en clubs die in 3 van de 4 categoriën scoren.