Waar ik ooit tostis’s en eiersalade maakte voor André van Duin, Frans van Dusschoten, Ischa Meijer en André Hazes is nu de spoelkeuken van het vernieuwde Kasteel Heemstede in Houten. 38 jaar geleden het decor voor de Boezemvriend, waar schrijver dezes de catering verzorgde, is het nu al weer jaren een heerlijk restaurant. Eerst uitgebaat door chef André van Doorn, die daar niet alleen een ster kreeg maar ‘m ook weer verloor, en vervolgens op miraculeuze wijze na 3 jaar weer veroverde, nu wordt de keuken bestierd door de jonge chef Ollie Schuiling en maître-sommelier Koen van der Plas.

De ontvangst is niet meer zoals bij André in de kelder maar gewoon over de slotgracht brug, waarna we geïnstalleerd worden in de “salon” met een glaasje Pol Roger en wat snacks in de vorm van kokkels met soja, eentartelette met forel en haar kuit, een plakje rettich met kimchi en mini-courgette, en een macadamianoot van lever met rode biet. Een super-begin waarmee de chef meteen even zijn visitekaartje afgeeft.

Er komen amuses bouche, what else, in de vorm van wat rode biet met rode ui en koriander, Hollandse garnalenin een ring van komkommer met mierikswortel, en varken in zijn eigen bouillon met lardo en augurk. We komen op het punt dat ik lyrisch wil vertellen hoe lekker alles is maar als ik dat bij elk gerecht doe wordt het vervelend, maar laat ik je vertellen: het is allemaal spectaculair goed!!!

Eerste voorgerecht is makreel in een leche de tigre (rauw dus), met avocado en koolrabi, waarna een Zeeuwse platte oester met ponzudaise (mayonaise met ponzu) en knoflook.

Het warme voorgerecht is één langoustine, maar wel een grote, met chili, pompoen en citroen, die zo onwijs goed is dat we er direct nog een bestellen (die 5 minuten later ook komt). Top.

Met de mul met stroganoffsaus, peterselie en venkel worden ook hoge ogen gegooid want wie ik ook spreek over dit restaurant  heeft  ‘m al op Instagram gezien. En terecht.

De zwezerik daarna is krokant, zoals het hoort, en met Hollandse ui, beurre noisette en sambal (zie boven), waarna hert met spek, rode kool en aardappel. Het hert is heel erg goed maar niet zo verrassend als de langoustine, oester en mul, maar dat is een pièce-euvel wat me vaker overkomt. Als het 1ste dessert komt denk ik dat ik het niet goed versta, knoflook…, met hazelnoot, en krokante karamel, waanzinnig…!!

Ik heb een afspraak in de hoofdstad, keurig aangegeven bij aanvang, maar het lukt de brigade bij nader inzien niet om het menu “af” te maken dus ik mis bloedsinaasappelmet yuzu, yoghurt en calamansi en een hele trits friandises, helaas (het zal aan de dubbele langoustine liggen).

Als Koen het menu nastuurt staat er onderaan de lijst nog een indrukwekkende hoeveelheid wijnen (wel geproefd, niet allemaal opgedronken) maar het eten is zo overweldigend dat ik het daar nu helemaal niet over wil hebben. Tweede topper in het nieuwe jaar na Meliefste. Wow…

Kasteel Heemstede | Heemsteedseweg 20 | Houten | bel 030 272 2207 | zondag en maandag gesloten, dinsdag geen lunch

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.