Net terug uit de bergen kreeg ik een SMS van Gijs, jarig gisteren, 45, feestje!! Nu gebeurt er niet zo veel in het pittoreske Gooi, serieus, dus zat de tent binnen een half uur afgeladen, en dat op een donderdag, met sneeuw!! Lange tafels vormden het decor, en op tafel sla, charcuterie en kaasfondue, heerlijk. Iedereen kent de fondue uit een pakje, van Gerber, maar ik zal je kort uitleggen hoe je bijna net zo snel je eigen fondue maakt. Smeer de bodem van een caquelon (fonduepan) in met knoflook en verwarm hierin 1 fles droge witte wijn. Smelt 600 gram geraspte gruyère en 600 gram geraspte emmentaler in de warme wijn en breng de fondue tegen de kook aan. Maak een papje van 1 eetlepel maïzena met wat koude melk en roer dit door de gesmolten kaas. Laat alles nog een paar minuten pruttelen, roer een borrelglas kirsch door de fondue en breng op smaak met zout en peper. Je kunt ook andere kazen gebruiken, in de Franse Alpen wordt vaak de Beaufort gebruikt. Gebruik vooral brood van een dag oud, en lees vooraf Asterix en de Helvetiërs als je wilt weten hoe het met je afloopt als je een stukje brood verliest in de fondue!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.