Ik eet het niet vaak, vind het echt een sneeuw-ding, maar aangezien dat er deze winter niet inzit ben ik vorige week gesneuveld bij mijn vrienden van Westland’s kaas (iedere donderdag op de markt in Bussum) en kocht daar een pak geraspte kaas voor de fondue.

Helemaal kant en klaar, met belegen Beemster, boerengatenkaas uit Bergambacht en Opsterlander (soort Kernhem), het enige wat je moet doen is 200 ml witte wijn verwarmen en de kaas daar in smelten. Voila!

 

Wil je het helemaal zelf doen dan geef ik je hieronder het recept. Dit is de Neufchateloise (Zwitsers) maar ik vind eigenlijk die uit Frankrijk met Beaufort nog lekkerder. Een glaasje kirsch door de fondue is optioneel, stokbrood van een dag oud een must, anders loopt het slecht met je af (zie Asterix en de Helvetiërs).

Recept Afdrukken
Kaasfondue
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Smeer de bodem en de wanden van een caquelon (karakteristieke kaasfonduepan met steel) in met knoflook en verwam hierin de wijn.
  2. Smelt de kazen in de wijn en breng de fondue tegen de kook aan.
  3. Maak een papje van maïzena en melk en roer dit door de gesmolten kaas.
  4. Laat 10 minuten pruttelen zodat je zeker weet dat de maïzenasmaak uit de fondue is.
  5. Roer kirsch (optioneel) door de fondue en breng op smaak met versgeraspte nootmuskaat en peper.
  6. Serveer de fondue borrelend op een rechaud met veel kleine stukjes oud stokbrood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.