We mochten vorige week een (vrijdag-) avondje naar de grote stad, prachtig weer, dus for old time’s sake eerst een ouderwets biertje bij Hoppe gedronken, waar we gek genoeg 25 jaar na dato helemaal geen hond kennen (het terras puilde uit). We worden oud!

We steken door (okay, we nemen de auto) naar de Sint Nicolaasstraat om met neef Daniël en zijn Daniëlle te eten bij Kaagman en Kortekaas, waar ik één keer eerder was. We (Ron en ik) aten er toen snip, wat volgens sommige aanwezigen de beste (en de eerste) snip was die ze ooit aten, en hij was ook erg goed. Dat belooft wat.

Giel Kaagman (voorheen o.a. Visaandeschelde) en Bram Kortekaas (voorheen o.a. Rijsel) bestieren hier het restaurant waar ik ooit met Kranenborg de weekfinales van Topchef opnam. Ruime zaal met de keuken centraal tegen de pui, zaaltje achter, en een goede sfeer. Enige minpuntje, maar dat is dan ook alles als ik naar de totale avond kijk, is de akoustiek.

We starten aan de bar met een sauvignon blanc uit de Charentes van Domaine Fradon (F, 2017), die we meenemen naar de tafel. Aldaar gaan we als amuses aan de koude huisgerookte rib-eye met mousseline van jalapeño met krokante plankton en eikwier uit de Oosterschelde, èn bouchôtmosseltjes met antiboise.

In het kader van de reünie met mijn neef ligt de concentratie meer op hen dan op het volledig opschrijven van het menu, onderstaande tekst is dan dus ook aangeleverd door Kortekaas. Er is één menu en slechts 2 gerechten à la carte. Binnen het menu wordt wel rekening gehouden met allergiën en voorkeuren. Daar gaan we…

konijn – zee-egel – pompoen – duindoornbes – verveine – amaranth

koolrabi – hopmarjolein – ricotta stagionata – zonnebloempit – chop suey

eekhoorntjesbrood – oester – groene walnoot – laurier – topinamboer

kalfslever – langoustine – elstar – hibiscus – witlof – lepelblad

patrijs –foie gras – sechuan – peterseliewortel – trompettes – radicchio – rozenbottel

peer – venkel – lavendel – mashua – chocolade

Aan tafel eerst een klein glaasje Cheverny 2017 (70% sauvignon, 30% chardonnay) van Hervé Villemade bij het voorgerecht. Vervolgens verder met “Le Berceau des Fees” van Tessa Laroche uit de Savennieres – Roche aux Moines. Toen over naar Domaine de la Taillebarde, “Séléné, Gisous”, 2017 op magnum, 100% gamay van oude stokken. Beaujolais met ballen! Bij de kaas een slokje coup de plous, vin de liquer uit de Jura van Domaine Hughes Beguet (wordt gemaakt van de ploussard druif, vandaar de naam coup de plus). Afgesloten met een blend van cabernet sauvignon (70%) en syrah (30%) van Mas de Bressades, 2015. Stevige jongen met finesse. Komt uit Côstieres de Nimes maar voldoet niet aan de regels dus gedeclasseerd naar vin de pays du Gard.

Het mag duidelijk zijn dat we ons door onze Okky, fris achter de klachtencentrale van Deliveroo vandaan, laten thuisbrengen, want er zit best een bakkie in. Ondanks dat staat ons nog heel helder voor de geest hoe geweldig goed we hebben gegeten. Alles klopte; smaken, service, tempo, sfeer, alleen die klereherrie, geen aanrader als je elkaar 10 jaar niet hebt gezien en dat met zijn 4-en even wil inhalen. Een must als je gaat voor lekker, goed, vers, aards, verfijnd eten bij lieve mensen!

kaagman & kortekaas | sint nicolaastraat 43 | amsterdam | bel 020 233 6544


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.