3 dagen geleden is het alweer een jaar geleden dat Joop Braakhekke is overleden. 75 jaar, best jong, een slopende alvleesklierkanker deed hem de das om. De nestor van de vaderlandse gastronomie noemde ik hem de laatste jaren, en dat was ‘ie. Geen briljante kok, ondanks dat veel mensen dachten dat hij dat wel was, maar wel een gastheer pur-sang, met een ongelooflijke culinaire kennis en een mega-drive.

Zijn Le Garage in Amsterdam bestaat dit jaar 27 jaar(!) en dat was de plek waar we vorige week en très petit comité bij elkaar kwamen om hem, met zijn Wim, te herdenken, èn om “Het beste van een Kookgek” ten doop te houden. een Ode aan Joop, de nog altijd best verkochte Nederlandse culinaire auteur (over 800.000 copies sold).

Het rode pluche met de vele lampjes en spiegels, geheel in de kerstfeer nu, de ultieme locatie om met veel lachen anekdotes aan te halen uit zijn meer dan volle leven.

Een echt Joop-menu, met platte Zeeuwse oester met rode biet, pizza tonijn (what else),  steak tartare,

fromage en ile flotante, omringd door Chassagne Montrachet van Paul Pillot, en hoe kan het toepasselijker rode Wild Soul. Mooie middag!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.