In deze moeilijke tijden is koken een fijne afleiding, maar ook bladeren door kookboeken en dan het liefst boeken met mooie plaatjes. Zo’n boek kreeg ik een paar maanden geleden opgestuurd door uitgeverij Terra, Joie de Vivre.

Joie de Vivre is een ode aan de Franse keuken, dat staat op de cover en dat is het ook. Hoe het zit; een styliste (Janine Smits) koopt en prachtig oud huis in de Bourgogne en vind daar op zolder een oud kookboek uit 1873.

Ze deelt deze kennis met vriendinnen Babs Assink (verslaggever bij de NOS) en Sacha de Boer (fotograaf, maar oud-nieuwslezeres bij de NOS) en van daaruit gaat het verder.

De dames benaderen 10 topchefs om allen een aantal recepten uit het oude boek onder handen te nemen; Seppe Nobels, Jonnie Boer, Jacob Jan Boerma, Wout Bru, Angelique Schmeink, Jean Beddington, Ron Blaauw, Nicolas Misera, Margo Reuten en Erik van Loo.

De chefs hebben alle gerechten in eigen keuken ontwikkeld en aldaar ook gefotografeerd maar gelukkig puilt het boek ook uit met foto’s van het prachtige huis “Les Trois Marronniers” in de Bourgogne. Heerlijk boek! Voor vandaag, want morgen vrijdag koos ik voor de bouillabaisse van Ron Blaauw

Recept Afdrukken
Bouillabaisse Ron Blaauw
Maaltijd soep
Keuken Frans
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd soep
Keuken Frans
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Doe de schalen met de olie in een pan totdat ze een mooie rode kleur krijgen.
  2. Voeg de wortel, ui, sjalotten, tomaten, knoflook, laurier en tijm toe. Flambeer met de cognac.
  3. Giet dan de wijn erbij en laat koken totdat de wijn bijna verdampt is.
  4. Doe de tomatenpuree erbij, samen met de visfumet of het water. Zorg dat de schalen onder staan. Breng aan de kook en laat 45 min. doorkoken. Roer af en toe door. Zeef het geheel.
  5. Gaar intussen de verschillende vissoorten niet te lang in kokend water.
  6. Doe tot slot het basilicum en de dragon bij de bouillabaisse. Roer goed door en giet de bouillabaisse door een zeef. Maak af met een beetje boter en citroen- of sinaasappelsap.
  7. Verdeel de diverse vissoorten over diepe borden en schenk er de bouillabaisse over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.