Ik heb een nieuwe vriend, de Instant-pot, geleend van mijn vriendin Cathy in Sooke (Can). Het is een slowcooker met een hogedrukdeksel, en zij gebruikt hem vooral om kokosyoghurt te maken, want het ding kan dagenlang dezelfde temperatuur aanhouden (slowcooker). Er zit ook een drukdeksel bij, en ze verteld me dat je in 18 minuten een stoofschotel maakt van vlees wat je anders 3 uur op hebt staan. Ik geloof haar niet en de volgende dag staat ze met het ding voor de deur.

Die yoghurt, ik heb een zakje starter van Holy Kraut van haar gekregen, is niet te eten. Exact het merk bio-kokosmelk wat zij me aanraadde gehaald, “want dat wordt de enige lekkere”, maar het laffe rulle spul kan zo de gootsteen door, yek.

Met de pot-au feu krijg ik een hele andere ervaring. Ik braad het stoofvlees even in de koekenpan aan, kan ook in de pot, gooi de rest van de ingrediënten erop, even roeren, opletten dat het ventiel dichtstaat, en zet ‘m op zijn programma. Het duurt even voordat de meter gaat terugtellen (van 18 naar 0) want hij moet opwarmen, maar daarna slaat ‘ie na 18 minuten automatisch af. Het boekje zegt nog 15 minuten laten ‘doorwarmen’, en daarna laat je de lucht uit het ventiel ontsnappen. Normaal knal ik de snelkookpan onder de koude kraan, dat kan dus niet dus het duurt iets langer.

Het eindresultaat is waanzinnig, en dan heb ik het over lekker. Echt bizar goed en mals (dus ook niet te droog). Enig minpuntje, ja ik vind het niet erg, is dat de saus erg ‘nat’ is, er kan natuurlijk niets indampen met die grote deksel erop. Een week later herhaal ik de oefening, nu met procureur, rol de stukken vlees voor het bakken even door de bloem en skip ik de bouillon. Pefect, ook kwa dikte van de saus. Hier is alles 110 volt maar ik ga er thuis direct een bestellen, een toverpot!

Recept Afdrukken
Italiaanse pot-au-feu
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 18 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 18 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
 1. Zet het rundvlees aan in olie, bestrooi met zout en bak rondom krokant.
 2. Smelt boter in de 'Instant-pot', op de bakstand, roer er uien en bleekselderij doorheen en na 2 minuten de knoflook en de wortels.
 3. Voeg vlees, witte wijn, balsamico, bouillon en salie toe, roer goed door en giet er tomatensaus en losse tomaatjes op.
 4. Sluit de 'Instant-pot' af, wissel naar 'pressure' en zet de timer op 18 minuten (als de druk voldoende is opgebouwd begint de timer terug te tellen).
 5. Als de 18 minuten voorbij schiet de 'Instant-pot' automatisch op warmhouden.
 6. Zet de 'Instant-pot' na 15 minuten warmhouden uit, zet het stoomventiel open en open de pot als er geen stoom meer uitkomt.
 7. Breng indien nodig nog op smaak met zout en peper.

Reacties

 1. Door Anthony Louwers

  Hoi Julius,
  Inderdaad een geweldig machien!
  Ik heb een pressure cooker sinds januari, gekocht bij mijn vrienden van de kookwinkel de pepermolen in Nieuwegein service ook in 020. Het was wel even overgeven aan de techniek een programma maar ues na 20 minuten super mals stoofvlees. Succes met experimenten. Hartelijke groet Anthony

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.