Morgen is het Sint Patrick’s Day dus maak ik vandaag al Irish stew. Lekker verkiezingen kijken met een bord op schoot… Nou ik dacht het niet, morgenavond speel ik eenmalig restaurantje in Berkel Enschot, waarover later meer hahaha

Een klassieker uit de Julius’ Traiteurs tijd, niet aan te slepen in de winter, en ideaal zelf te maken als je weinig tijd of zin om te koken hebt. Het is een eenpansmaaltijd en de oven doet het werk. Maak ‘m vandaag dan istie morgen nog lekkerder. Niet zo gek op lamsvlees, maak ‘m dan lekker met runderriblappen, iets langer stoven!

Dit recept en nog veel meer komt uit de Stoofbijbel!

Recept Afdrukken
Irish stew
Maaltijd hoofdgerecht
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 2 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 2 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Bestrooi het vlees met zout en peper, bak de helft in 2 eetlepels olie in een koekenpan rondom bruin en haal na een paar minuten uit de pan. Herhaal dit met de rest van het vlees. Gooi het braadvet niet weg.
  2. Leg de helft van het vlees op de bodem van een stoofpan en bedek met de helft van de aardappels, ui, prei en winterpeen. Herhaal dit met de rest van het vlees en de groenten.
  3. Bestrooi het braadvet in de koekenpan met bloem, laat 3 minuten zacht garen en giet er 100 ml bouillon op. Roer goed tot alle klontjes weg zijn en voeg de rest van de bouillon toe. Breng tegen de kook aan en laat 8 minuten garen tot alle bloemsmaak is verdwenen (passeer eventueel door een zeef als je klontjes houdt).
  4. Giet de saus over vlees en groenten en zorg dat alles onder staat (voeg eventueel nog wat water toe). Zet met een deksel in een op 180ºC voorverwarmde oven.
  5. Voeg na een uur de koolbladeren toe en geef de stew nog een uur. Controleer regelmatig of de stew niet droogkookt (voeg dan wat water toe).
  6. Controleer of de stew niet te nat is, laat eventueel nog wat doorgaren zonder deksel. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Serveer de stew direct of laat afkoelen en verwarm later zachtjes op het vuur of 20 minuten in een op 180ºC voorverwarmde oven.
Notities

* Ik gebruik hier runderfond, dus iets geconcentreerder dan bouillon, en bewust van rund zodat de lamssmaak niet heel erg gaat overheersen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.