Het is vandaag St. Patricks Day, de nationale feestdag van Ierland en nog een handjevol landen en provincies (o.a. Newfoundland en Labrador), waarbij beschermheilige Sint-Patricius wordt herdacht. Niet alleen in Ierland maar ook in de Verenigde Staten wordt dit uitbundig gevierd, met de grootste parade van de wereld in New York (natuurlijk!) maar ook met het groen kleuren van de Chicago River in Chicago, vlak voordat hij uitmondt in Lake Michigan (serieus waar, op de ochtend van de Saturday Parade gaan 6 leden van de lokale Plumbers Union met bootjes de rivier op om met de hand plantaardige kleurstof door het water van de rivier te mengen. Binnen een kwartier is de hele rivier groen, 5 uur later is alles weer normaal).


In Ierland gaat mijn vriend Gert-Jan (de demoslager) ieder jaar zoeken naar het groene bier (is ook echt waar, de enige dag dat je in Ierland groen bier kunt krijgen), waar hij zich na afloop dan weer niets van weet te herrineren.

Wij houden het vandaag wat rustiger, receptje van mijn trouwe kameraad Ricardo waar ik onderlaatst weer eens super heb geluncht in Vessel (Amsterdam). dit recept dateert uit de tijd dat Ricardo in Engeland behoorde tot de 50 beste chefs, en ik Smart Cooking 2 maakte. Happy St. Patricks Day!

Recept Afdrukken
Iers sodabrood
Maaltijd garnituur
Porties
Ingrediënten
Maaltijd garnituur
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Meng volkorenmeel, sodiumbicarbonaat en zout met je handen in een ruime kom (let goed op, als het sodiumbicarbonaat niet goed is gemengd krijg je groene strepen!!) en meng/kneed daarna de karnemelk er doorheen.
  2. Maak een langwerpige brood en niet te hoog brood en bak 40 minuten op een met bloem bestoven bakplaat in een op 190ºC voorverwarmde oven. Laat afkoelen op een rekje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.