De eerste vraag die ik mensen al jaren stel als ze een pan zoeken is op welke hittebron ze koken. Bijna iedere pan is gemaakt voor-, of komt het meeste tot zijn recht op-, een specifieke hittebron. Natuurlijk zegt de fabrikant anders, zijn doel is immers zijn pannen in een zo’n breed mogelijke markt te zetten, maar daarover een andere keer meer. Nu even over hitte, want wat ik eigenlijk altijd vergeet te vragen is waarom mensen op die specifieke hittebron koken. Is het omdat ze dat prettig vinden, omdat dat nu eenmaal in de keuken zat, omdat ze dat in hun ouderlijk huis ook hadden of omdat er op de plek van hun keuken nu eenmaal bepaalde hittebronnen (bijv. gas) onmogelijk zijn.

Laten we eerst eens een aantal hittebronnen op een rijtje zetten:
Hout; eigenlijk alleen maar aan te raden in bos- en ski-hutten, niet echt handig als je vanuit het niets even snel een eitje wilt bakken. Gas; ideaal, veel gebruikt in de professionele keuken, al dan niet afgedekt met platen. Makkelijk te temperen en op te voeren. Helaas niet overal verkrijgbaar door een leiding, dus dan maar slepen met flessen. Electrische platen; tikje ouderwets, langzaam te temperen, blijven lang warm als je ze uit zet, wel makkelijk om te sudderen.

Keramische plaat; zie electrische platen hoewel het temperen wel mee valt tegenwoordig met de halogeen zones (zones die als een dolle warm kunnen worden maar ook bijna net zo snel weer terugkoelen behalve dat je de opgebouwde hitte in de glasplaat nog even houdt) Het grote voordeel van keramische platen is het schoonmaken. Doekje erover en klaar. Inductie; velen noemen dit ideaal, koken boven een magnetisch veld, weinig na-warmte, snelle traploze opvoering van de hitte, makkelijk schoonmaken en redelijk veilig wat betreft de hitte van het element na het koken. Wordt ook steeds meer toegepast in de professionele keuken omdat het de gemidddelde temperatuur in de keuken dramatisch naar beneden haalt. Een klein detail, over het algemeen moeten al je pannen vervangen worden indien je overstapt op inductie, kromme bodems en aluminium werken niet op deze hittebron. Divers; er zijn nog wel een aantal andere mogelijkheden, bijvoorbeeld de Aga cooker, een fornuis met meerdere ovens en platen die dag en nacht aan staan, ideaal voor in de winter, je komt immers altijd in een behaaglijke keuken, moordend in de zomer, om dezelfde reden! Tevens moet je voor een Aga volledig anders leren koken, omdat eigenlijk alles in de ovens wordt bereid (een beetje gebraad ziet minimaal 3 verschillende ovens).

Maar wat nu te doen, lieve Julius ?
Ik ben ouderwets en zweer bij gas. Ik zie wat er gebeurt, kan op het oog de vlammen temperen en weet na jaren ervaring wat ik doe. Maar, ik ben niet helemaal eerlijk! Het is namelijk zo dat ik helemaal niet zoveel kook, althans niet op vuur. Okay, een aardappeltje, pasta, een haricotje, die gaan op het vuur, vaak geholpen door de Quooker (de kokend-waterkraan, een welhaast constante bron van kokend water naast mijn gewone kraan, hoe heb ik ooit zonder kunnen leven?), en een mooie saus ook, maar de rest gaat allemaal in de oven. Vlees, vis, een hoop groentes, even aanbraden (met vlees doe ik dat eigenlijk al niet), en in de oven tot het klaar is, geen omkijken naar.
Hardstikke smart!, je hebt immers tijd voor andere dingen, tafel dekken, de troep opruimen, de kinderen, hun troep opruimen, of…..
Het opentrekken van een mooie fles wijn!!

Binnenkort leg ik je uit waarom je vooral geen pannenset moet kopen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.