Het gaat goed met de sterren in Nederland, in de afgelopen jaren zijn we België, altijd de koploper in de Benelux, riant voorbij gegaan. Denk nu niet dat je alleen in “sterrenzaken” lekker kunt eten, maar het blijft natuurlijk wel een predikaat om trots op te zijn, en wat mij betreft is het dan ook de enige gids die er echt toe doet.                                                               (Bak, geen ster, wel superlekker!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De jaarlijkse get-together van Horeca Nederland is tegenwoordig altijd in december in het DeLaMar theater in Amsterdam, en ik laat deze keer, ondanks verwoede maar geslaagde pogingen op accreditatie, aan me voorbij gaan. Je herinnert je vast nog wel de mega-sneeuwbuien op 11 december…

Ik volg het praatje van baas Michael Ellis en de daarna volgende uitreikingen via de livestream en ik zie The Duchess, The White Room, Air Republic, Fitzgerald en Vista hun eerste ster krijgen (niet één Nederlandse naam). Ook mijn vriend Jan de Wit met Le Restaurant krijgt zijn ster, na zijn verhuizing, weer terug en laat ik daar nu net morgen gaan eten, hahaha… Er vallen dit jaar geen nieuwe twee-sterren restaurants.

Meneer Ellis zet onze 2 driesterren-chefs nog even in het zonnetje, zij krijgen weer een nieuwe Bragard-buis en ik voel een bepaalde spanning op mijn scherm, het zal toch niet…, eindelijk…, na al die jaren… Ik ga als een haas naar de site van Inter Scaldes, toets een datum in februari in, tafeltje voor 2, met slapen, en ik houd mijn vinger op de knop. Een minuut later valt de 3de ster voor Claudia en Jannis Brevet en druk ik op enter, hatsa, die zit in de tas!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De euforie is enorm, en niet alleen bij de koele chef en zijn vrouw, maar ik denk dat heel culinair Nederland meeleeft en het ze enorm gunt.

(’t Spiehuis, geen ster, maar voor mij in de top)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op een dag waar gelachen wordt word ook gehuild. Margo Reuten en Petro Kools van Da Vinci in Maasbracht verliezen hun tweede ster, en ook Bord’Eau levert een ster in maar dat komt door het vertrek van Richard van Oostenbrugge (een plek die wordt opgevuld door de getalenteerde Bas van Kranen van de Leuf*, ooit finalist in Topchef). Ook HanTing Cuisine, de Bokkepruik, het Wereldmuseum en O Mundo verliezen hun ster.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.