Een superlekker toetje, uit onze favoriete berghut. Mijn kinderen eten zich er helemaal scheel aan, wat zeg ik… ze trotseren sneeuw en wind om dit bij de allerhoogste lift te gaan halen. Toen ik na 3 weken Spanje via de bergen terug reed met Max was dit ook mijn ultieme lokmiddel. “Als we vanmiddag lekker gaan lunchen bij La Bouitte dan maak ik vanavond Gratin Alpin”

6 personen

1)           Rasp in de keukenmachine de amandelen en maal ze met het stalen mes tot poeder.

2)           Bak bloem, amandelpoeder en 30 gram suiker in de boter tot een korrelige crumble, minimaal 10 minuten want de bloem moet wel garen! Laat afkoelen.

3)           Laat slagroom, melk, vanillestokje en 50 gram suiker warm worden en een uurtje trekken. Verwijder het uitgeschraapte stokje.

4)           Klop de eidooiers met het restant van de suiker au bain marie (pan in een wat grotere pan met warm water) schuimig tot ze goed lichtgeel zijn en meng in een klein straaltje al roerend met de warme melk.

5)           Laat de vanillecrème au bain marie, af en toe roerend, garen tot ze aan de bolle kant van een houten lepel blijft “hangen”.

6)           Giet door een zeef in een platte schaal en dek af met een laagje plasticfolie (direct op de crème, voorkomt een vel). Laat afkoelen.

 

A la minute

7)           Meng vanillecrème met rum en rode vruchten en vul hier de (ovenvaste) soepborden mee.

8)           Bedek met de crumble en zet de borden 5 minuten onder de grill. Controleer of er een mooi korstje op zit, iedere oven is anders, en serveer direct.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.