Ik zag ze langskomen op een piep-foto’tje afgelopen weekend in de krant en zocht nog iets voor Koningsdag. Het is even een werkje en vergt ook best wat oefening zoals je ziet, want ik ben bijvoorbeeld begonnen met sinaasappelgelei terwijl het recept toch echt zegt dat je met amandel moet beginnen…

Ik moet zeggen dat het behalve zoet ook vooral lekker is, dat dan weer wel.

Het recept is oorspronkelijk van Antonin Carême (uit Le Patissier Royal Parisien ou Traité Elementaire et Pratique de la Patisserie Ancienne et Moderne, 1815) en ik heb het gevonden, en daarna bewerkt/aangepast, op Coquinaria.

Recept Afdrukken
Gevulde sinaasappels
Maaltijd dessert
Keuken Frans
Prep Tijd 90 minuten
Porties
Ingrediënten
Maaltijd dessert
Keuken Frans
Prep Tijd 90 minuten
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Steek een rondje van 3 cm uit de schil van de sinaasappels, bij de steelaanzet. Hol iedere sinaasappel via dat gat uit (ik doe dat met een boterkruller), vang vocht en vruchtvlees op en dompel de geleegde schillen meteen in koud water.
  2. Zeef al het opgevangen sinaasappelsap met citroensap door een doek en gebruik 600 ml.
  3. Breng suikerwater aan de kook, haal van het vuur en en roer er na 5 minuten de in koud water geweekte en uitgeknepen gelatineblaadjes in op. Meng de suikersiroop meteen door het vruchtensap en laat staan tot verder gebruik.
  4. Vis de lege sinaasappels uit het water en laat ze ondersteboven uitlekken (liefst in de koeling). Zet de sinaasappels dan rechtop op een schaal, of plaats ze allemaal in aparte kommetjes. Schep in iedere sinaasappel een eetlepel blancmanger. Zet de sinaasappels een kwartier in de koeling, giet dan een laagje sinaasappelgelei erop. Weer een kwartier in de koeling, en zo voort. De laatste laag moet weer sinaasappelgelei zijn. Als je gelei of blancmanger over hebt, kun je dat in kommetjes gieten, laten stollen en in blokjes snijden als garnering.
  5. Laat de sinaasappels ondersteboven uitlekken op een rekje en zet ze in de koeling.
  6. Giet het kokende water over het amandelmeel, roer goed door en laat een kwartier staan. Passeer de amandelmelk door en zeef met kaasdoek en knijp het amandelmeel heel goed uit.
  7. Verwarm 650 m amandelmelk met 150 gram suiker tot de laatste is opgelost en haal van het vuur. Verwarm 100 ml amandelmelk en los hier de in koud water geweekte en afgekoelde amandelmelk doorheen. Meng direct met de rest van de amandelmelk en laat staan tot verder gebruik.
  8. Zet sinaasappels rechtop en klem in een braadslede en schep in iedere sinaasappel een eetlepel afgekoelde amandelmelk. Zet ze 10 minuten in de koeling en giet er dan voorzichtig een laagje sinaasappelgelei erop. Maak in totaal 3 lagen amandelgelei en 3 lagen sinaasappelgelei. tussentijds moet je de gelei misschien iets verwarmen, sowieso zou ik het tijdnes de afkoelsessie van de sinaasappels op een beetje warme plek bewaren. Sluit af met een laag sinaasappelgelei.
  9. Zet de sinaasappels in de koeling tot het moment van serveren. Als je gelei over hebt, kun je dat in kommetjes of glazen gieten, of laten stollen en in blokjes snijden als garnering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.