Voor diegene die dachten met de kerst lekker uit eten te gaan is het nog snel improviseren om er thuis wat van te maken, vandaar de hele week een aantal makkelijke recepten om met de feestdagen goed voor de dag te komen. Evergreens, dus misschien al eens eerder gepubliceerd, maar maak het nou maar, het zijn allemaal toppers!

Ik ben er dol op, gerookte zalm, en vind het echt een kerst-gerecht, soort van feestelijk. Zelf maken is superleuk en rete-eenvoudig, waar het om gaat is goede spullen, en dan bedoel ik de ingrediënten. De beste zalm is niet goed genoeg, maar of je nu een Big Green egg, een Weber of een braadslede met aluminiumfolie hebt maakt allemaal niet zo veel uit, als het maar niet te warm wordt (ik geef de braadslede methode, als je een bbq gebruikt zorg dan dat er geen houtskool meer in ligt, als dat gaat smeulen wordt de boel te warm).

Onderstaand het recept, maar ik heb nog een paar tips; Als je denkt dat je klaar bent en er geen rook meer uit de bbq/braadslede komt, snijd de zalm dan door en snijd een reepje uit het middenstuk. Proef… Lekker?? Als je nog wat smaak mist neem dan nog een stukje eierdoos met nieuwe rookmot en begin opnieuw.

Recept Afdrukken
zalm, koud en kort gerookt
Maaltijd voorgerecht
Keuken Frans
Porties
Ingrediënten
Maaltijd voorgerecht
Keuken Frans
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwijder zorgvuldig alle graatjes uit de zalmfilet en leg de zalm in een passende braadslede, het liefste op een rekje.
  2. Bestrooi de zalmfilet eerst met suiker en daarna met zout en zorg dat de korrels echt goed verdeeld zijn.
  3. Rasp de sinaasappel en de citroen boven de zalm en verdeel ook dit zo goed mogelijk.
  4. Leg 2 stukjes eierdoos in de hoek van de braadslede, steek goed in brand met de crème brulée brander en bestrooi met de rookmot (eiken, kersen, wat je lekker vindt). Sluit de braadslede direct af met aluminiumfolie, prik hier een paar gaatjes in en laat zo een kwartier staan. Verwijder het folie en laat de zalm goed uitwasemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.